22 Червня 2019
Новини

На Волині почастішали випадки хвороби Лайма при укусі кліща

На Волині почастішали випадки хвороби Лайма при укусі кліща

З початку 2019 на Волині 9 пацієнтам, в тому числі 10-тирічній дитині, встановлено діагноз: «Хвороба Лайма».

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний  центр.

Лише протягом останнього тижня зареєстровано 3 нових випадки  ( 2 у  Луцьк та 1 у Луцькому районі).

Напади кліщів відбувались під час відпочинку у центральному парку культури та відпочинку імені Лесі України м. Луцька, парку імені 900-річчя Луцька, на прибудинкових територіях та під час перебування на дачних масивах.

За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів щотижнево звертається 30-50 осіб,  хоча як свідчить статистика більшість населення знімає кліщ самостійно, не звертаючись в медичну установу.

Оскільки пік активності кліщів припадає на літній період,  небезпека щодо укусів лишається актуальною.

Звертаємо Вашу увагу, що вірусологічною лабораторією закладу громадського здоров’я ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» проводяться дослідження методом ПЛР з виявлення збудників природно-осередкових хвороб, а саме  –  іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма), кліщового вірусного  енцефаліту, анаплазмозу та ерліхіозу. Матеріалами для дослідження можуть бути як клінічні матеріали від хворих (кров, ліквор), так і кліщі, які є переносниками цих хвороб.

Прийом кліщів для проведення лабораторних досліджень здійснюється за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55 (ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України», лабораторія особливо-небезпечних інфекцій).

Крім методу ПЛР при дослідженні сироватки (плазми) крові людини використовується також метод імуноферментного аналізу для виявлення специфічних імуноглобулінів класу М до збудників іксодових кліщових бореліозів (Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia afzelii, Borrelia garinii) (хвороба Лайма).  Прийом біоматеріалу ( кров, ліквор) проводиться  за адресою: м. Луцьк, вул. Підгаєцька, 13 (ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України», вірусологічна лабораторія).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, волинь, кліщі, хвороби
В тему

Останні матеріали