12 Червня 2019
Новини

Як захиститися від спеки

Як захиститися від спеки

Літня спека – справжнє випробування. Вона виснажує і втомлює, тому постійно хочеться вгамувати спрагу і просто охолодитися.

Про це пише Facenews.

У спекотну погоду посилюється потовиділення, тобто з організму йде більше води, ніж зазвичай. Тому, щоб компенсувати втрати, варто пити більше води.

Кількість води, яку слід випивати за день, залежить від здоров'я людини. Якщо проблем зі здоров'ям немає, то кращий орієнтир - спрага або голод (голод, до речі, теж може бути викликаний спрагою), розповідає Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров'я. При цьому бажано, щоб половина рідини, яку ви випиваєте в день, була звичайною питною водою, негазованою.

Як багато пити води?

Рекомендована кількість рідини, яку необхідно споживати в день, обчислюється з розрахунку 30 мл на 1 кг маси тіла. Тобто, для дівчини вагою 50 кілограм - півтора літра рідини, якщо вага людини від 70-80 кг, то випивати слід 2-2,5 л води в день.

Стійка радить також звертати увагу на харчування. У спеку варто харчуватися так, щоб половину денного раціону складали овочі та фрукти, говорить він. Вони ідеально доповнюють питний режим.

Чим різноманітніше харчування, тим краще: більше налягайте на сезонні овочі та фрукти, менше вживайте рафінованих і жирних продуктів, обмежте споживання м’яса. Крім овочів і фруктів, також їжте кисломолочні продукти.

Одна справа, якщо половину денного раціону складають овочі і фрукти, багаті водою. Якщо їжа жирна або солодка, пити води треба ще більше, - коментує Отто Стойка.

Крім води, варто також пити трав'яні чаї, компоти, соки. Однак звертайте увагу, що в останніх є цукор. Його застосування, особливо в спеку, слід обмежити.

Яка температура вважається нормальною?

Оптимальною в приміщенні вважається температура 18-24 градусів, а вологість - 40-60%. Також не повинно бути сильного протягу. Ці параметри важливі також для температури на вулиці, зазначає Стойка. Температура понад 28 градусів вважається вже некомфортною, а якщо термометр показує більше 30 градусів – працю на вулиці слід обмежувати. У такому випадку після 15-20 хвилин роботи слід робити перерву на 10-15 хвилин, при цьому працювати не більше 1-1,5 години. Найкраще переносити роботу на ранок або вечір, коли спека спадає.

Як співіснувати з кондиціонером?

Кондиціонер допомагає охолодити приміщення, але він не дає свіжого повітря. Тому кімнату з «охолоджувачем повітря» треба періодично провітрювати. Якщо прийти з вулиці «гарячим» і відразу встати під кондиціонер – можна захворіти. Тому, зайшовши з вулиці, намагайтеся не потрапляти під струмінь охолодженого повітря. До того ж різниця температури в приміщенні, де працює кондиціонер, з вуличною температурою не повинна перевищувати 10 градусів.

Яку загрозу несуть холодні напої?

Вони в своєму роді небезпечні. Якщо випити багато холодної води, можна отримати запалення горла. Щоб уникнути неприємної болю в горлі, воду слід кілька секунд потримати в роті і пити маленькими ковтками. Загалом, кімнатна температура напоїв вважається оптимальною.

Алкоголь у спеку?

Можна, але не в великих кількостях. Краще вибирати легкі, сухі вина - червоні або білі. Також вино можна розбавити негазованою водою, щоб трохи знизити вплив алкоголю. Пиво і шампанське краще в спеку не пити. Ці напої дуже швидко всмоктуються в кров, потім провокують потовиділення і нарешті - викликають зневоднення.

Що робити при тепловому ударі?

Сонячний удар - це реакція організму на раптове підвищення температури, зазначає Стойка. Людини, яка отримала тепловий удар, слід відвести в тінь і покласти або посадити його так, щоб він прийняв зручне положення. Відпустіть йому тісний одяг і дайте звичайної води. Також слід змочити водою або вологим рушником лоб, шию, обличчя. Бажано виміряти пульс і поспостерігати за самопочуттям, якщо стан буде погіршуватися - негайно викличте лікаря.

Також, якщо у ваших планах довга прогулянка по вулиці в спеку, обов’язково надягайте панаму і сонцезахисні окуляри, щоб не отримати тепловий удар. Не забувайте брати з собою воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робот не вліз у ракету: Росія зганьбилася із запуском на орбіту свого «Термінатора»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, львів, київ, рівне, спека, здоров'я
В тему