9 Червня 2019
Новини

У Молдові почалися протести, суд відсторонив президента

У Молдові почалися протести, суд відсторонив президента

У Кишеневі невідомі особи вчора ввечері заблокували будівлі низки державних установ.

Затвердження складу Кабінету міністрів Молдови та церемонія приведення його до присяги пройшли на екстреному засіданні парламенту, уверечі 8 червня. Після цього невідомі заблокували низку державних установ у Кишиневі, зокрема, будівлі уряду, міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, міністерства фінансів, міністерства сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища, а також інших установ, пише Громадське.

Згодом видання стало відомо, що представники Демократичної партії встановлюють сцену на площі. За непідтвердженими даними, до Кишинева планують звозити держслужбовців під тиском керівників, пов'язаних із Демпартією.

Учасники протесту поводили себе агресивно, не відповідаючи на питання про мету акції.

Уряд Молдови очолила Майя Санду. Її кандидатуру запропонував президент Ігор Додон. Перед цим депутати парламенту Молдови обрали спікером лідера партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) Зінаїду Гречану, а також трьох віце-спікерів, постійне бюро парламенту й склади профільних комісій.

Конституційний суд країни оголосив незаконними дії депутатів. Там заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, й має бути розпущений.

У зв`язку з цим парламент ухвалив декларацію «Про захоплену державу», яка передбачає «звільнення захопленої олігархами держави» і вивід держструктур з-під впливу «олігархів» з Демократичної партії.

Лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що партія соціалістів і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента Ігроря Додона з посади 9 червня. Повноваження передали екс-прем'єру Павлу Філіпу. Рішення ухвалили через те, що Додон не розпустив парламент.

У суді заявили, що Додон порушив Конституцію. Крім того, судді КС наголосили, що рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

За годину до відсторонення Додон написав у Facebook, що «Демпартія не збирається мирно передавати владу законному парламентській більшості і законному уряду. І це попри те, що вчорашні процеси у парламенті і новий сформований уряд зустріли підтримку переважної більшості громадян і були визнані нашими зовнішніми партнерами з Заходу і Сходу».

Додон повідомив, що звернеться до міжнародної спільноти із закликом стати посередниками в процесі мирної передачі влади.

Читайте також:

Гарячі протести у Москві: резиденцію Гундяєва закидали димовими шашками (фото)

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, акція протесту
В тему