3 Червня 2019
Новини

І знову подорожчання: в Україні злетіли ціни на продукти харчування

І знову подорожчання: в Україні злетіли ціни на продукти харчування

Спеціаліст Української аграрної конфедерації Неля Онищенко повідомила, у скільки українцю влітку 2019 роки обійдеться продуктовий набір з п'яти традиційних страв: борщ, бутерброд з салом, овочевий салат, вареники з грибами і картоплею, компот.

Експерт підрахувала,  що за рік обід подорожчав на 11%, незважаючи на те, що сало подешевшало – пише Антикор.

Експерт зазначила, що, як рік тому, найбільше подорожчав борщовий набір. За рік ціна на капусту підскочила на 43,1%, картопля - на 78%, морква - на 12%, буряк - на 62,3%, цибуля - на 146%, за весну капуста подорожчала на 37,7%, картопля - на 80,75%, морква - на 91,77%, а буряк - на 107,93%.

Найдорожчою стравою залишається український борщ - 10,11 грн, - який три місяці тому можна було приготувати на 1 грн (або на на 9,7%) дешевше. Ще одне традиційне блюдо - вареники - виросло в ціні за весну на 8,5%, тепер вони коштують майже 7 грн. Серед інгредієнтів, крім картоплі, також подорожчали борошно (+ 10,4%) і гриби (+ 1,5%).

Однак подешевшали овочі - огірки і помідори, які в середньому обходяться в 24 грн / кг і 37 грн / кг. Соняшникова олія також подешевшало до 33,93 грн. Також знизилися ціни на курячі яйця, до 22,4 грн.

Онищенко прогнозує, що ціни на борщовий набір торішнього врожаю близькі до мінімуму, адже масово продають свіжі тепличні овочі. Трохи ще знизиться ціна яєць, а ось м'ясо і молокопродукти не стануть доступнішими.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, харчування, продукти, ціни
В тему