2 Червня 2019
Новини

Чому Муженко заборонив армії знищити Гіркіна

Чому Муженко заборонив армії знищити Гіркіна

У 2014 році українські військові декілька разів просили у командування згоду на знищення колони, якої терорист Ігор Гіркін (Стрєлков) виходив зі Слов’янська.

Але і артилерія, і авіація отримала відмову, передає МілНавігатор.

Під час окупації Слов’янська мирні жителі, вільно чи мимоволі, стали «живим щитом» для російських диверсантів та їхніх спільників. Коли самохідна артилерійська гармата «Нона» бойовиків стріляла по позиціях української армії з житлових кварталів, одні називали це провокацією, а інші виправдовували: мовляв, немає в місті інших кращих позицій.

Так чи інакше, керівник бойовиків Ігор Гіркін днями зізнався, що дійсно використовував місто як щит. Тому що дорожив підлеглими.

Весь світ пам’ятає слова президента Росії Володимира Путіна, сказані 4 березня 2014 року, в розпал окупації Криму. «И пускай попробует кто-то из числа военнослужащих стрелять в своих людей, за которыми мы будем стоять сзади. Не впереди, а сзади. Пускай они попробуют стрелять в женщин и детей», - сказав президент Росії.

Цю тактику повторив в окупованому Слов’янську російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков), про це свідчать його ж слова. Наприклад, під час бою в мікрорайоні «Семенівка» бойовики ховалися на території приватного сектору і стріляли з-за господарських будівель і житлових будинків. Вони викликали вогонь на себе, а в цей час в будинках були мирні жителі.

П’ять років по тому після боїв у Слов’янську, Гіркін зізнався, що використовував мирних людей як щит для бойовиків. Гіркін сказав: «Как мне говорили украинские военные: что ж вы как трусы сидите… выходите в поле, не прикрывайтесь мирными жителями. Но, извините, выйти в поле для того, чтобы нас уничтожили. Я не Дон Кихот Ламанчский, чтобы и самому погибнуть, и людей положить практически ни за что».

Гіркіна використовували на Донбасі як диверсанта. У його завдання входило максимальне залучення місцевих мирних жителів в бойові дії, заявив Антон Міхненко, головний редактор журналу Ukrainian Defence Review.

«Тактика Російської Федерації, тактика її виконавців, зокрема, цих військових, які незаконно перебували на території України, – вона якраз націлена на те, щоб користуватися людьми як щитом для досягнення своїх цілей», – зазначив Міхненко.

Експерт переконаний: в такому нелюдському ставленні до людей і є одна з принципових відмінностей між Україною і Росією. Міхненко каже: «Там людей не цінують. Ні своїх, а вже тим більше чужих. Тому, коли вони виконують свої завдання на чужих територіях, вони максимально використовують чужі людські ресурси для досягнення своїх цілей».

Можливі жертви серед мирних жителів і були одним з головних аргументів проти штурму міста українською армією, каже експерт.

Його слова підтверджує і тодішній виконувач обов’язків спікера АТО Олексій Дмитрашківській: «У Слов’янську знаходилася велика кількість мирного населення (111 486 жителів – ред.). Розкидалися листівки з вертольотів, де було написано, як виходити, як діяти, до кого звертатися при виході … Штурм такого плану, який проводився в той момент, міг спричинити за собою набагато більше жертв серед мирного населення, руйнування і нанесення збитку».

Чому бойовикам дали піти зі Слов’янська?

Диверсант Гіркін каже, що до початку липня 2014 року в української армії була багаторазова перевага в живий силі і техніці. У бойовиків закінчувалися боєприпаси, тому вирішили виходити. За словами Гіркіна, вікно для виходу було в 4 кілометри шириною, по полях. Виходили декількома колонами. Одну Збройні сили України знищили.

Олексій Дмитрашківській розповів: «Одна з колон потрапила на блокпост, який був перед Краматорськом. Там відбувся бій. Загинули десантники 25-ї бригади, тим самим зупинили колону, там була розбита колона. Колона Гіркіна виходила через поле». За тією колоною спостерігали і просили дати команду на знищення.

«Авіація працювала в той момент і запитувала дозвіл «відпрацювати» по колоні, яка виходила полем, штаб АТО на той момент заборонив знищення колони. Мені також відомо з розмови з Кривоносом (Сергій Кривонос, полковник ЗСУ, командував обороною аеродрому в Краматорську – ред.), Що він запитував дозвіл відкрити вогонь з артилерії по цій колоні. Те ж саме, отримав відмову від генерала Муженко», – каже Дмитрашківський.

Колишній спікер АТО не знає, чому заборонили стріляти. Але каже, що бойовики пересувалися на захопленому громадському транспорті.

Можливо, побоювання розстріляти автобус з мирними жителями зупинили військових? На це питання поки немає відповіді. Однак ця ситуація породила безліч версій в самому Слов’янську. Те, що колону пустили в Донецьк, деякі називають або результатом домовленостей, або зрадою. Так чи інакше, Гіркін згадує, що в шахтарську столицю в’їхав без проблем, як в мирне місто.

«Я заехал в город по дороге, которая вообще никем не охранялась, просто никем. Там не было ни одного «ополченца». Абсолютно мирный город»- розповідає Гіркін. І всім відомо, у що перетворився це місто після приїзду бойовиків російських гібридних сил зі Слов’янська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через зв’язки з «ДНР» затримали митрополита Московського патріархату (фото)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ, Політика, суспільство, НП, війна на сході україни, Відео
В тему