20 Травня 2019
Новини

«Гра престолів» викликає звикання, тому має певні негативні наслідки, – Kurier

«Гра престолів» викликає звикання, тому має певні негативні наслідки, – Kurier

Восьмий і останній сезон «Гри престолів» захоплює сьогодні мільйони людей.

«Чому цей серіал такий популярний? Німецькі дослідники з‘ясували секрет його успіху», – пише австрійське видання Kurier у статті «Дослідження: Чому «Гра престолів» викликає звикання».

Шаленій популярності серіалів на кшталт «Гри престолів» сприяють різноманітні фактори, – каже Клаус-Петер Ернст, дослідник Франкфуртського університету прикладних наук і Хайдельберзької вищої школи. – Наприклад, вони задовольняють традиційні потреби людей, зокрема, бажання мати друзів і відчувати себе причетними до колективу.

На думку Ернста і його колег із Франкфуртського університету ім. Гете і Майнцзького університету ім. Гутенберга, відчуття причетності до колективу має головне значення.

«Розвитку відчуття причетності до колективу сприяє ототожнення себе з окремими персонажами серіалу. Глядачі сприймають їх як близьких людей, в історії яких вони, за їхніми власними відчуттями, беруть участь.

У «Грі престолів» кожен може знайти для себе персонажа, з яким він себе ототожнює», – каже Ернст. За словами дослідника, люди асоціюють себе з персонажами якого-небудь серіалу, коли можна провести паралелі між їхнім власним життям і життям героїв.

Наприклад, людина, яка відіграє у своїй власній сім‘ї роль аутсайдера, може ототожнити себе з образом Тіріона Ланністера. Іноді люди співвідносять себе з персонажами, на яких вони справді хотіли б бути схожими, або ж із героями, в яких вони бачать приклад для наслідування, як от Ар‘я Старк або Дейєнеріс Таргарієн.

«Серіал формує у людей відчуття, начебто вони добре знайомі з героями, і вони можуть сприймати їх наче як членів сім‘ї чи друзів», – передає видання.

Ще одним важливим фактором є й людська цікавість. «У "Грі престолів» може статися так, що улюблений персонаж, за зростанням і розвитком якого глядачі спостерігають 5-6 років, помирає. Напруга, яка втрачається у випадку з іншими форматами, тут зберігається», – зазначає Ернст.

Крім того, популярності серіалу сприяють і сервіси скачування та потокової передачі відео, що, втім, має і негативні наслідки.

Люди можуть проглянути так багато серій, що доводиться говорити про психічну залежність – а Netflix і компанія сприяють тому, що «наркотик» можна отримати швидко і легко, – резюмує Kurier.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Таблоїд, Світ, гра престолів
В тему