Рак молочної залози: як знизити ризик смерті
У Великобританії за результатами дослідження вчених з Інституту раку виявилось, що знизити смертність від раку молочної залози можна завдяки додатковій денній порції фруктів і овочів та зменшенню вживання м’яса.
Про це пише The Washington Post.
Вчені зазначають, що смертність в результаті раку молочної залози серед жінок старше 50 років можна знизити на 21%.
В середньому ті, хто дотримувався встановленої дієти, скоротили жир з 32% своєї добової калорійності до 25%. Також у раціон вони додали щоденну порцію фруктів, овочів і цільного зерна. Цих принципів харчування вони дотримувалися протягом восьми років.
За весь період дослідження виявили понад 3 тисяч випадків раку молочної залози. І ті жінки, які вживали додаткову порцію овочів та зменшили кількість м’яса, мали на 21% менше шансів померти від раку.
Рак молочної залози – фактори ризику
- у вашій родині у когось був рак грудної залози (ризик збільшується у 2-3 рази);
- у вас рано почалось статеве дозрівання (менархе);
- у вас пізно розпочалась менопауза;
- ви пізно народили першу дитину і/або не годували її грудьми (грудне вигодовування має захисний ефект);
- ви користуєтесь протизаплідними пігулками (вживаєте пероральні контрацептиви);
- ви проходили курс замісної гормональної терапії (ЗГТ);
- зловживаєте алкоголем;
- маєте надмірну вагу/страждаєте ожирінням;
- фізично неактивні.
Також дослідники радять жінкам намагатися підтримувати здорову вагу, займатися спортом не менше 30 хвилин в день і скоротити вживання алкоголю.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.