16 Травня 2019
Новини

Могло би виповнитися 80: у Луцьку пом’янули відомого науковця (фото)

Могло би виповнитися 80: у Луцьку пом’янули відомого науковця (фото)

«Спогади вічні» – під такою назвою відбулася урочиста академія, присвячена пам’яті Олександра Рисака. Захід організували на факультеті філології та журналістики СНУ ім. Лесі Українки.

Ще однією нагодою пом’янути відомого науковця, знаного оратора і «запеклого» лесезнавця стало те, що 11 травня цього року Олександрові Опанасовичу виповнилося б 80 років.

Декан факультету Юрій Громик нагадав історію філологічної школи на Волині, яка бере початок із 1940 року. І внесок у розвиток і розбудову цієї школи Олександра Рисака переоцінити важко. Адже він 13 років очолював кафедру української літератури, 7 років був деканом факультету україністики, заснував і підтримував лабораторію лесезнавства, яка нині носить ім’я свого засновника.

Олександр Рисак знаний не тільки як літературознавець, але і як творець літератури, поет. Його називають реорганізатором науки й освіти.

Наступним етапом заходу був перегляд фільму, присвячений Олександрові Опанасовичу, який підготували студенти 2 курсу ФФтаЖ.

Донька О.Рисака Олена Маланій подякувала творцям фільму. Варто зауважити, що в аудиторії, крім доньки, була присутня і вдова професора, його вірна супутниця при житті, а нині – берегиня пам’яті – Віра Рисак.

Антоніна Редько представила презентацію, зібрану з віршів, спогадів та світлин.

Студентки Маргарита Бурейко і Анастасія Кот прочитали вірші Олександра Рисака.

А далі кожен говорив чуттєве і зворушливе слово про вчителя, колегу, товариша… Зокрема, до слова виходили голова ВОО НСПУ Ольга Ляснюк, завідувачка кафедри української літератури, письменниця Галина Яструбецька, кандидат філологічних наук, доцент Вікторія Соколова, заслужений вчитель Україна, письменниця Ніна Горик, науковець Сергій Романов, директор ПВД «Твердиня», завідувач кафедри словесних дисциплін Луцького педколеджу Микола Мартинюк та інші.

В аудиторії навіть пролунала спільно виконана улюблена пісня Олександра Рисака «Йшли корови із діброви…»

«Молодий», «запальний», «натхненний», «пристрасний» «одержимий Лесею Українкою», «артистичний», «переконаний і переконливий»… – так характеризували професора, доктора наук і залюбленого в життя чоловіка, якому б могло виповнитися 80…

І кожен зауважував на непроминальності Олександра Рисака в його житті.

Читайте також:

Пантелеймон Куліш почав писати «Чорну раду» в Луцьку

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Фото
В тему