10 Травня 2019
Новини

«Відкат» Томосу? Патріарх Філарет не визнав розпуску Київського патріархату

«Відкат» Томосу? Патріарх Філарет не визнав розпуску Київського патріархату

В українській церкві назріває скандал. Патріарх Філарет не визнав розпуску Київського патріархату.

Українська православна церква Київського патріархату існує і після об’єднання українських церков у ПЦУ. Про це в інтерв’ю ТСН заявив патріарх Філарет.

«Київський патріархат не ліквідовано. Це хочуть представити, що він ліквідований. Ліквідувати Київський патріархат може той, хто його створив (тобто сам Філарет. – Ред.)», – сказав Філарет.

Напередодні опублікували копії запрошень на зустріч, надрукованих на бланках УПЦ КП, розпущеної торік у грудні перед об’єднавчим собором, і за підписом Філарета. Їх отримали багато єпископів єдиної церкви. Патріарх скликав церковних чиновників на так звану «братську бесіду». Як стверджує ТСН, мета збору – обговорення перспективи відновлення КП. Передбачається, що сам Філарет стане на її чолі.

Тим часом на зустріч не запросили предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. Останній визнає, у нього є конфлікт з «почесним патріархом». Вони жодного разу не відправили спільно службу з моменту створення помісної церкви. Навіть розмови про відтворення КП він вважає згубними і такими, що ведуть назад в ізоляцію. За його словами, дивитися треба в майбутнє, адже попереду ще багато роботи для визнання ПЦУ іншими помісними церквами.

«Якщо ми повертаємося в минуле – автоматично це шлях в нікуди, це шлях в ізоляцію, це повернення до того стану, в якому ми перебували до 11 жовтня, до відповідних рішень з боку Константинопольського патріархату», – сказав він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, епіфаній, філарет, церква, православна церква україни, Відео
В тему