8 Травня 2019
Новини

Чим можна замінити захмарно дорогу цибулю – Супрун

Чим можна замінити захмарно дорогу цибулю – Супрун

Звичайну цибулю, ціна на яку зараз в Україні злетіла до захмарних висот, можна замінити іншими продуктами, вартість яких не така аномально висока.

Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, ріпчаста цибуля містить мало вітамінів та мінералів. Значно поживнішими є зелена цибуля та порей. Вони містять багато кемпферолу – корисної для здоров’я судин речовини, який наразі активно досліджують у зв’язку із потенційними протипухлинними властивостями. Кемпферолу багато в квасолі, молодих бобах, вині, малині, спеції гвоздиці та чорному чаї.

В пореї та зеленій цибулі багато вітамінів А, К, В6 та магнію. Так само як і у кропиві, тож її можна додавати до зеленого борщу чи рису.

Щоб отримати пребіотики, які є у цибулі, і які полюбляє кишкова мікрофлора, можна вживати селеру чи пастернак, вівсяну та перлову кашу чи яблука.

За словами Супрун, цибуля корисна для печінки. Вона знижує рівень цукру в крові, допомагає нормалізувати баланс ліпопротеїнів та зменшує запалення. Але лише в разі поєднання зі здоровим збалансованим раціоном.

«Співставними і не такими антисоціальними продуктами можуть бути кріп, кориця, імбир, кінза та насіння коріандру. Це лише приклади продуктів, які корисні і запашні. Але жодні з них не є ліками», – зауважує міністерка.

Щоб страви були більш запашними, цибулю можна замінити спеціями чи зеленню. Можна також посмажити редиску, бо в ній також багато сірковмісних сполук, які дають солодкої гіркоти та аромату.

Супрун попереджає, що смажити цибулю до золотистої скоринки може навіть зашкодити здоров'ю.

«Смаження продуктів до золотистої скоринки називаються реакція Майяра. Тоді цукри реагують з білками та відбувається карамелізація. Коли крохмаль розпадається від нагрівання до цукрів, а цукри утворюють мальтол і фуран, коричневі сполуки з карамельним і горіховим смаком. І тут зрада — продукти реакції Майяра шкідливі для здоров’я, і залучені в розвиток діабету, серцево-судинних хвороб та порушення роботи нирок», – зазначила очільниця МОЗу.

Для паштету чи печені Супрун радить замість цибулі вживати багаті на клітковину та мінерали яблука груші, або пастернак чи селеру.

Підсумовуючи свій допис, Уляна Супрун зазначила, що цибулю у будь-якому разі не можна вживати як ліки. «Наразі авторитетних доказів, що цибуля має виключні лікувальні властивості, не існує», – написала вона.

За словами міністерки, цибуля не лікує застуду.

 

«Цибуля справді має певні бактерицидні властивості, але застуду викликають віруси. Якщо вам треба лікувати нежить чи хворе горло, краще випийте теплого чаю і поспіть. А проти грипу допомагають лише вчасна вакцинація та щоденна гігієна. Якщо ж у вас висока температура, то слід не шукати цибулю, а запланувати візит до лікаря», – радить в. о. міністра.

Нагадаємо, за 2018 рік ціна цибулі зросла на 67,5%.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, уляна супрун, цибуля, ціни
В тему