30 Квітня 2019
Новини

«Віват, король!»: ЦВК офіційно оголосила Зеленського новим президентом

«Віват, король!»: ЦВК офіційно оголосила Зеленського новим президентом

Центвиборчком зробив офіційне оголошення про перемогу Володимира Зеленського у президентській гонці. І назвав дату інавгурації...

Центральна виборча комісія оприлюднила остаточні результати президентських виборів, передає «Бі-бі-сі Україна».

Переможцем президентських перегонів оголосили Володимира Зеленського, який у другому турі отримав 13,5 млн голосів виборців, або 73,22%. Петро Порошенко посів друге місце з 24,45% голосів. Йому підтримку виказали понад 4,5 млн виборців.

Зеленський переміг майже в усіх регіонах України. Порошенко став лідером лише у Львівській області та на закордонному виборчому окрузі.

За даними ЗМІ, у штабі пана Зеленського раніше припустили, що його інавгурація відбудеться 28 травня. За законом, вступ на посаду новообраного президента має відбутися не пізніше ніж   30 днів від офіційного оголошення ЦВК результатів виборів. А отже, Зеленський обійме навищу посаду не пізніш як 3 червня.

Явка на виборах сягнула 61,37% (без урахування закордонного виборчого округу – 62,09%). Це трохи нижче, ніж показник першого туру –  62,8%.

У 2014 році явка на виборах президента була меншою – 59,48%. За даними Державного реєстру виборців, в Україні мають право голосувати близько 30 мільйонів громадян.

Це сьомі вибори президента з часів проголошення незалежності України. У них брала участь рекордна кількість кандидатів у президенти – 39.

За даними ЦВК, на підготовку і проведення виборів в Україні планувалося витратити 1,95 млрд гривень. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, вибори 2019, цвк, володимир зеленський, вибори
В тему