Рецептом домашньої паски від дружини поділився чинний президент.
Президент України Петро Порошенко розкрив рецепт домашньої паски, яку випікає до Великодня його дружина Марина.
«Випікати паску слід у чистий четвер. Обов’язково перед початком приготування тіста потрібно прочитати молитву, щоб паска вийшла вдала та смачна», – поділився жінчиним рецептом іще чотири роки тому Порошенко на своїй сторінці у Facebook .


Для опари: розводимо в 1 л молока 100 г дріжджів, додаємо 50 г олії та борошна до консистенції густої сметани (2 – 2,5 скл.). Поставити опару необхідно у тепле місце на півгодини, можна загорнути навіть ковдрою, щоб бодай малий протяг не завадив їй піднятися.
Поки опара підходить, ретельно вимиваємо 200-300 г родзинок та викладаємо їх на рушник, щоб зайва волога пішла. На малому вогні розтоплюємо 250 г маргарину, який додасть пишності, та 250 г вершкового масла, яке зробить нашу паску смачною та духмяною. Також уже можна поставити на малий розігрів духовку.
Коли опара підійшла, додаємо масло із маргарином, 8 яєць та 4 жовтки (4 білки будемо використовувати для глазурі), 1 пакетик ванільного цукру. Також додаємо 1 – 1,5 склянки фруктози, 3 ст. л. олії, родзинки. Починаємо замішувати просіяним борошном, якого піде 1,5 – 2 кг. Слід спостерігати при вимішуванні тіста, скільки потрібно борошна. У підсумку наше тісто має стати м’яким, тягнучим, пористим і не прилипати до рук.
Після вимішування ставимо посуд із тістом у більшу ємкість із гарячою водою, щоб воно піднялося, накриваємо рушником і чекаємо 15 – 20 хв. Поки воно підходить, можемо підготувати глазур: збиваємо білок із цукром до густої білої піни, якою потім будемо прикрашати паски.
Готове тісто розкладаємо у форми на 2/3 форми. Слідкуємо, щоб кожна порція тіста була без родзинок нагорі, адже вони підгорять у духовці під час випікання і змінять присмак паски. Після розкладання тіста дамо йому 10 – 15 хв. піднятися у формах і ставимо у духовку, яку нагріли до 180 градусів, на 45 – 50 хвилин.
Готові паски дістаємо і даємо їм охолодитись, прикрашати глазур’ю їх слід охолодженими, щоб потім «біла шапка» не потріскалася».
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.