24 Квітня 2019
Новини

Відомий професор привіз у Луцьк «Гібридну топографію»

Відомий професор привіз у Луцьк «Гібридну топографію»

На факультеті філології та журналістики СНУ ім. Лесі Українки відбулася презентація книжки Ярослава Поліщука «Гібридна топографія. Місця й не-місця в сучасній українській літературі».

Модерувала захід кандидат філологічних наук, доцент Олена Маланій.

Привітав гостя декан факультету Юрій Громик.

Олена Маланій розлого представила презентовану книжку, зацитувавши тих авторів, які написали рецензії. А це, зокрема, Віктор Іщенко, Ігор Котик, Галина Левченко. Крім того, цитати рецензентів для наочності були розміщені на дошці.

Гібридність, як зазначає автор, – це «технологія (як війни, так і культури), потребу осмислення якої підтверджують твори Сергія Жадана, Володимира Рафєєнка, Юрія Андруховича, які аналізовано в книжці».

Книжка, умовно кажучи, знаходиться поміж двома контекстами – місцями пам’яті і не-місцями. Перший контекст – це місця сили, із закоріненням культури, мови і не тільки. Другий – це транзитні місця, яких люди переважно уникають. І власне, на лінії цього зв’язку і відбуваються найцікавіші речі.

Завдяки динаміці автор провокує читача до роздумів, а складається книжка із загальних оглядів і нарисів про конкретних осіб, серед яких і волинянин Володимир Лис.

Ярослав Поліщук зазначає, що «Гібридна топографія» стала можливою завдяки двом тезам: 1) сучасна українська література різноманітна; 2) сучасна українська література доступна.

«Ярослав Поліщук – дослідник амбітний, для кого справою честі є втримувати планку ідейної новизни та уникання повторів у своїх об’ємних працях. У цій книзі, як мені здалося, не відкриваються нові ідейні горизонти, а відбувається рух у вже визначеному полі власних ідей, заявлених у попередніх працях», – зазначає Галина Левченко.

Звісно, розмова витікала за межі самої лише презентації, чим була ще цікавішою. Література, війна, політика, включно із крайніми виборами президента в Україні, топоси і локоси Донбасу і Західної України – це далеко не весь перелік питань, обговорених в інтелектуальній аудиторії. До бесіди долучалися і викладачі, і студенти вишу.

«Наступна моя книжка буде про Одесу», – заінтригував наостанок Ярослав Поліщук.

Читайте також:

Рівненська письменниця презентувала волинянам «Пластилін» (фото, відео)

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, презентація, книги, культура
В тему