23 Квітня 2019
Новини

У травні газ для населення подешевшає

У травні газ для населення подешевшає

НАК «Нафтогаз» на вимогу Кабміну знизив тарифи на газ для населення.

Про це повідомили в прес-службі «Нафтогазу».

За даними компанії, з 1 травня 2019 року ціну на «блакитне паливо» для населення буде знижено до 8247 гривень за тисячу кубометрів (зараз – 8550 грн за тисячу куб. м).

Новий механізм формування ціни такий: якщо ринкова вартість газу для промислових споживачів буде нижчою, ніж в постанові Кабміну №867, то і ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова ціна газу для промисловості зросте (більше, ніж визначений урядом рівень), то ціна для населення все одно залишиться на цьому рівні.

Як повідомлялося, на початку квітня Кабмін зобов’язав «Нафтогаз» продавати газ населенню за ринковими цінами, адже навесні 2019 року вони вперше стали нижчими від рівня тих цін, які регулює держава. Проте в «Нафтогазі» заявили, що виконати цю умову неможливо, адже вона суперечить іншим урядовим постановам.

У компанії хотіли підняти ціну на газ для населення з 1 травня до 9,7-9,8 тис. грн за тисячу куб. м.

Глава Кабміну Володимир Гройсман вимагає від НАК зробити ціну на газ для українців меншою від 8,55 грн за кубометр з 1 травня і повідомити про це до 24 квітня. В іншому випадку прем’єр-міністр погрожує звільненням керівника компанії Андрія Коболєва.

Володимир Гройсман також заявив, що зниження «Нафтогазом» ціни на газ на 300 гривень за тисячу кубів з травня є гарним початком для подальших знижень.

Однак зростання цін на газ в Україні прописане в домовленостях з МВФ. Згідно з ними, з 1 травня «блакитне паливо» має подорожчати до 9850 грн за тисячу куб. м, а з 1 січня 2020 року – до 12 300 грн за тисячу куб. м. Але оскільки зараз газ у Європі подешевшав, і Україна може його купити за менші гроші, то держава може знизити тариф для населення, не порушивши тим самим домовленостей з МВФ.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, суспільство, газ, нафтогаз, тарифи, ціни
В тему