23 Квітня 2019
Новини

«Аватар»: у японському кафе роботами-офіціантами керують паралізовані люди (фото, відео)

«Аватар»: у японському кафе роботами-офіціантами керують паралізовані люди (фото, відео)

У заклад громадського харчування беруть на роботу лежачих осіб з інвалідністю – вони управляють роботами-офіціантами.

У Токіо з’явилося кафе із роботизованим персоналом. І найцікавіше в цьому місці те, що керують андроїдами паралізовані люди, передає Ukr.Media.

Заклад під назвою Dawn відчинив двері для відвідувачів торік у грудні. Там працює десять людей з такими захворюваннями, як бічний аміотрофічний склероз (БАС) та інші травми спинного мозку.

З дому вони керують OriHime-D – 120-сантиметровим роботом, який спілкується, переміщується і приймає замовлення.

За розробкою OriHime-D стоїть компанія Ory, стартап, який створює робототехніку для людей з обмеженими можливостями. Паралізовані люди можуть «набирати» команди за допомогою рухів очима.

OriHime-D також пропонують використовувати людям, які сидять з дітьми або займаються іншими видами діяльності, що заважають їм залишити дім або визначене місце.

Dawn (Diverse Avatar Working Network), на створення якого власників надихнуло кав’ярня з аніме «Час Єви» 2008 року, являє собою місце, де люди і роботи взаємодіють як рівні.

Кожному такому офіціантові виплачують 1000 ієн ($8,80) у годину, стандартна заробітна плата для неповного робочого дня в Японії. Утім, Dawn працюватиме тільки до 7 грудня, тому що є певною бета-версією.

Поки що кафе зібрало вже понад 1,5 мільйона ієн ($13 000) — вдвічі більше, ніж планувалося. Очікується, що у 2020 році при постійній підтримці його офіційно відкриють.

Заклад можна відвідувати з 13:00 до 17:00.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, японія, Відео
В тему