22 Квітня 2019
Новини

Хто вже привітав Зеленського з перемогою на виборах

Хто вже привітав Зеленського з перемогою на виборах

В Україні завершився другий тур виборів Президента України.

За даними екзит-полів, впевнену перемогу з чималим відривом здобув Володимир Зеленський. Так за нього віддали свої голоси 73% українців, 27% осіб підтримали чинного президента.

Петро Порошенко, оперуючи даними екзит-полів, в телефонному режимі привітав свого опонента з впевненою перемогою. Це перший випадок в історії України, коли без зайвого пафосу та галасу опонент вітає переможця з достойним результатом на виборах.

«Результати екзит-полів очевидні, і вони дають підстави зараз подзвонити моєму опоненту і привітати його. Зробити це. Це вперше в практиці, але зробити це так, як прийнято в цивілізованих європейських демократичних країнах. Сьогодні 21 квітня, а я завжди маю пам'ятати, що завтра, 22 квітня, нам треба об'єднатися і боронити Україну», - сказав він.

Підтримуючи гуманний приклад президента, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман теж привітав Зеленського з очевидною перемогою.

«Вибори президента України відбулись вільно і демократично. Вітаю Володимира Зеленського. Переможця, за якого віддали свої голоси більшість українців», - заявив Гройсман.

Свою підтримку майбутньому очільнику України висловили і зарубіжні партнери. Так, голова Європейського парламенту Дональд Туск привітав Зеленського з новою посадою та запевнив у тому, що ЄС і надалі буде підтримувати Україну з її новоспеченим президентом.

Не забарилися вітання і від інших президентів країн. Мало не першим Зеленського з перемогою привітав президент Польщі Анджей Дуда. Він наголосив, що ці вибори - зразок демократії та шлях до євроатлантичної спільноти. Висловив сподівання, що тісні демократичні стосунки збережуться між країнами й надалі і зникнуть усілякі приторіччя, зокрема в історичному питанні.

Президент Польщі вже поспілкувався в телефонному режимі з новим президентом та запросив з візитом до себе.

З перемогою на виборах Володимира Зеленського також привітав канцлер Австрії Себастьян Курц і наголосив, що новий президент повинен посилити боротьбу з корупцією та відстоювати й надалі інтереси України як самостійної країни. Він запевнив, що Австрія виступає проти анексії Криму, проти боротьби на Донбасі і надалі сприятиме поверненню полонених українських моряків додому. Заявив, що підтримує запровадження санкцій проти Росії.

З вірою в розвиток та зміцнення дружніх двосторонніх стосунків до Зеленського звернувся прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем привітала Володимира Зеленського з перемогою на виборах.

Натомість Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг назвав Україну цінним партнером і висловив сподівання, що новий її очільник робитиме все для того, щоб зміцнити та поглибити зв’язки з Північноатлантичним альянсом.

Сам Зеленський повідомив про вітання в телефонному режимі з президенством очільника Франції Еммануеля Макрона.

З «блискучою кампанією» та перемогою нового президента України привітав в телефонному режимі президент США Дональд Трамп.

Також європейський комісар із питань європейської політики сусідства і розширення Йоганнес Ган привітав Володимира Зеленського з перемогою на виборах Президента України і закликав продовжувати реформи та боротьбу з корупцією.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Хант та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо привітали Володимира Зеленського з перемогою на виборах.

Натомість євродепутат Ребекка Гармс вражена тим, що Україна як країна, що воює, зуміла провести вільні демократичні вибори і висловила сподівання, що зможе особисто поспілкуватися із Зеленським та привітати з впевненою перемогою.

З перемогою на виборах Володимира Зеленського привітав також лідер Чечні Рамзан Кадиров і повідомив, що вірить у те, що Україна змінить свій напрям розвитку та покращить стосунки з Росією, а для цього потрібне повне «перезавантаження» керівних органів країни.

Як бачимо, Володимира Зеленського як нового президента України вітає не лише Європа, а й далеко за її межами. Усі сподіваються на його якісні кроки у плані розвитку країни. Залишається вірити, що він зможе виправдати покладені на нього сподівання.

 

За матеріалами ЗМІ та соцмереж

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, вибори 2019, володимир зеленський, привітання
В тему

Останні матеріали