20 Квітня 2019
Новини

Найбільша сонячна електростанція України побудована виключно за гроші інвесторів

Найбільша сонячна електростанція України побудована виключно за гроші інвесторів

В Дніпропетровській області запрацювала на повну потужність найбільша сонячна електростанція України і третя за розмірами в Європі.

Близько 750 000 сонячних панелей і майже 290 млн кВтг енергії в рік – така потужність гігантської СЕС, яку  побудували за гроші інвесторів – повідомляє Інформатор.

 Її енергії вистачить, щоб повністю забезпечити електрикою кілька невеликих міст.

«Одне з пріоритетних напрямків державної політики - забезпечення енергонезалежності країни. Чи не найбільш ефективним кроком на шляху до цього є впровадження «зелених» видів енергії. Дніпропетровщина активно переходить на альтернативну енергетику: в області зводять автономні котельні та сонячні електростанції. Найпотужніша з них заробила в Нікопольському районі », - сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резниченко.

Сонячну електростанцію побудували менше ніж за рік поблизу села Старозаводське Нікопольського району. На величезному ділянці колишнього рудного кар'єру встановили близько 750 тисяч панелей. Вони виробляють близько 200 МВт електроенергії.

Над проектом працювали понад 1600 українських та китайських інженерів і будівельників. В основі - передове обладнання та системи контролю.

На будівництво Нікопольського СЕС не витратили жодної гривні з обласного або держбюджету - її звели виключно за рахунок інвесторів. Масштабний проект втілили в життя українська компанія ДТЕК і китайська China Machinery Engineering Corporation (CMEC). Станція дозволяє виробити енергію для 140 тис будинків. У неї вклали 216 млн євро інвестицій.

За чотири роки в Дніпропетровській області побудували 35 сонячних електростанцій. Їх загальна потужність - понад 312 МВт.

«Альтернативна енергетика - один з найбільш інвестиційно привабливих ринків України. Тому ця галузь динамічно розвивається, - зазначив Валентин Резниченко. - Тільки на Дніпропетровщині за останні чотири роки збудували 35 сонячних електростанцій. Їх загальна потужність - понад 312 МВт ».

Усього на Дніпропетровщині - 39 сонячних електростанцій. Крім промислових енергооб'єктів, сонячні панелі ставлять на даху дитячих садків і шкіл, які реконструюють і будують з нуля на замовлення Дніпропетровської облдержадміністрації. Вони дозволяють знизити оплату за електрику на 25% і тим самим заощадити бюджетні гроші.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, електроенергія, інвестиції, дніпро
В тему