11 Квітня 2019
Новини

Показали першу в історії світлину чорної діри (фото, відео)

Показали першу в історії світлину чорної діри (фото, відео)

Вчені отримали фото чорної діри в центрі галактики Messier 87.

Тиждень тому стало відомо, що астрономи проекту Event Horizon Telescope (EHT) готуються опублікувати першу в світі фотографію чорної діри. Сьогодні це фото стало надбанням громадськості, – пише Всвіті.

Так, воно не вражає. Принаймні для тих, хто далекий від астрономії. Якщо ж говорити про складність отримання такої фотографії, це дійсно прорив.

Всупереч припущенням, на фото чорна діра не з центру нашої галактики. Астрономи зробили знімок надмасивної чорної діри, розташованої в центрі еліптичної галактики Messier 87 (M 87), розташованої на відстані близько 54 мільйонів світлових років від нас.

Чорна діра в центрі цієї галактики, згідно з розрахунками, має масу в 6,5 млрд мас Сонця. Що стосується розмірів, той самий горизонт подій, який і видно на знімку, має діаметр «всього» близько 40 млрд км.

Нагадаємо, проект Event Horizon Telescope (EHT), завдяки якому і вдалося зробити цей вже історичний знімок, являє собою «об’єднання» безлічі телескопів по всій землі, що дозволяє створити «віртуальний» телескоп «розміром з Землю». Принцип роботи такого масиву радіотелескопів (всі телескопи проекту відносяться саме до цього типу) можна подивитися на відео нижче.

Що цікаво, фактичні спостереження, результат яких ми бачимо на фото, проводилися ще в 2017 році, причому лише на протязі одного тижня. Однак в підсумку вийшло кілька петабайт даних, обробка яких зайняла кілька місяців.

Незабаром до проекту EHT приєднаються ще два телескопи (зараз їх вісім), так що можливості вчених розширяться ще сильніше.

Читайте також:

Перший пішов: у космос відправили туриста

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, чорна діра, космос, Відео
В тему