2 Квітня 2019
Новини

Хто переможе у другому турі виборів, — думки соціологів

Хто переможе у другому турі виборів, — думки соціологів
31 березня в Україні пройшов перший тур виборів президента. Центральна виборча комісія представила перші результати підрахунку голосів виборців: за результатами обробки 97,77% протоколів, Володимир Зеленський отримав 30,26% голосів, Петро Порошенко – 15,92%, Юлія Тимошенко – 13,38%.

За всю історію проведення президентських і парламентських виборів у незалежній Україні різниця між даними Національного екзит-полу і остаточних підрахунків ЦВК різнилися не більше ніж на 2,5%, - пише «Оглядач». 

Опитані соціологи повністю дійшли спільної думки, що жодних факторів, які могли б дати підставу для того або іншого кандидата оскаржити результати виборів, немає.

«Абсолютно жодних підстав для оскарження першого туру виборів немає. Ми вже бачимо більше 50% оброблених бюлетенів, і екзит-пол десь до 0,1% збігається з результатами ЦВК щодо Володимира Зеленського, і десь до 1% похибка щодо Петра Порошенка. Я не бачу жодних підстав, я вважаю, що перший тур виборів відбувся», — заявила представник Київського міжнародного інституту соціології Тетяна Песковська.

Чого ж чекати від другого туру виборів президента України соціологи прогнозують вкрай обережно. Єдине, що відзначили всі, так це вкрай великий відрив між першим і другим місцем, який буде складно подолати.

«Навряд чи зараз хтось скаже, якими будуть результати. Але зі свого боку можу сказати, що відрив дійсно дуже великий між першим і другим місцем. Проте, в історії України бували різні випадки. Ми можемо згадати президентські вибори 1994 року, коли той, хто за результатами першого туру був на другому місці, згодом перемагав у виборах. Тому різні ситуації бувають, але великий розрив дійсно є, і про це всі кажуть», — сказав колишній заступник глави ЦВК Андрій Магера.

Зі свого боку соціолог Олександр Вишняк переконаний, що переможець виборів президента України вже відомий: «Такий відрив ліквідувати неможливо, ніколи не ліквідовувався».

Не впевнений в такому результаті гендиректор КМІС Володимир Паніотто, який хоч і також відзначив значний відрив Володимира Зеленського від Петра Порошенка, але вважає, що до другого туру ситуація може зміниться.

«У президента будуть великі проблеми в другому турі, бо цей великий розрив був весь час за нашими опитуваннями. Звичайно, все може змінитися, наприклад, частина людей, яка голосувала, як зараз кажуть, «по приколу», може побачити, що Зеленський реально стане президентом і це може їх налякати», — сказав він.

Більше того, українців може очікувати ще один сюрприз — третій тур виборів, ймовірність якого спрогнозував гендиректор компанії «Соціс» Микола Чурилов.

«Що до цього може призвести? Якщо на другий тур голосування вийде менше 50% виборців. Але навіть якщо вийде 60%, але з них 10% зіпсують бюлетені і їхні голоси зараховані не будуть, і ніхто з кандидатів не набере більше 50+1%, то цілком можливо буде і третій тур виборів», — сказав він.

Що стосується можливих зривів другого туру виборів і ймовірності початку третього Майдану в Україні, то тут соціологи погоджуються на тому, що для цього немає жодних підстав.

«У нас є питання, яке ми час від часу вставляємо: «Якщо ваші права будуть порушені, чи готові ви протестувати?». А далі форми протесту: від мирних до радикальних. Зараз за нашими опитуваннями ситуація досить стабільна, але якщо станеться якась подія, що обурить велику кількість людей, особливо киян, тоді можливо. Але зараз цього не видно», — запевнив Паніотто.

Читайте також:

«В Україні можливо все»: що закордонні ЗМІ думають про українські вибори.


Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, вибори 2019, президент, вибори
В тему