31 Березня 2019
Новини

Президентські вибори-2019: коли будуть відомі перші результати екзит-полу

Президентські вибори-2019: коли будуть відомі  перші результати екзит-полу

Національний екзит-пол на виході з виборчих дільниць проведуть під час першого туру президентських виборів-2019 фонд «Демократичні ініціативи», КМІС та Центр Разумков.

Загалом в опитуванні візьмуть участь близько 17 тисяч виборців на 400 дільницях – повідомляє 24 канал.

Директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна сказала, що результати Національного екзит-полу будуть відомі після 20 години 31 березня.

Бекешкіна зазначила, що екзит-пол – невід'ємний компонент будь-яких демократичних виборів. В Україні це ще й додатковий фактор контролю за проведенням виборів, оскільки майже 70% респондентів не вірять, що вибори в Україні будуть чесними. Бекешкіна додала, що це вже 15-й екзит-пол, який «Демініціативи»" проводять на виході з виборчих дільниць, починаючи з 1998 року.

Що таке екзит-пол?

Опитування на виході або післявиборче опитування – опитування виборців, що проводиться соціологічними службами на виході з виборчих дільниць у день голосування, з метою прогнозування його результатів до часу оголошення офіційних даних виборчими комісіями. Виборців опитують на умовах нерозголошення.

На кожній виборчій дільниці працюватиме 2-3 особи. Усього буде задіяно близько 1000 інтерв'юерів, які пройдуть спеціальне навчання.

Інтерв’юери матимуть спеціальні бейджи із символікою Національного екзит-полу.

Статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще похибки, які залежать від різних факторів.

Яку методику застосують під час Національного екзит-полу?

Методику «таємного голосування». Суть її полягає в тому, що під час проведення анонімного опитування замість прямого запитання: «Скажіть, за кого Ви проголосували?», респондент сам заповнює паперову анкету, що починається із цього запитання, і вкидає її в скриньку екзит-полу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, вибори 2019, екзитпол
В тему