28 Березня 2019
Новини

Католицька церква виплатить кожному, хто постраждав від педофілії

Католицька церква виплатить кожному, хто постраждав від педофілії

Апеляційний суд Сантьяго зобов’язав Католицьку церкву Чилі виплатити по 100 млн чилійських песо (150 тисяч доларів) кожному постраждалому від дій священика Фернандо Карадіми, якого визнано винним у педофілії.

Відповідне рішення було винесено в середу, - повідомляє  УНН.

«Якщо священик поводиться неналежно або завдає шкоди іншій людині під час виконання своїх зобов’язань, церква несе за це пряму відповідальність, тому що не виконала належним чином свій борг по нагляду», — йдеться в документі.

Архиєпархія Сантьяго вже заявила, що не збирається оскаржувати рішення суду, і вважає його «важливим кроком в процесі відновлення справедливості та довіри до церкви».

У вересні 2018 року Папа Римський Франциск позбавив Карадіму сану. Саме випадок Карадіми став приводом для гучного секс-скандалу, який вибухнув під час візиту понтифіка в Чилі на початку минулого року. Франциск назвав наклепом звинувачення на адресу чилійського єпископа Хуана Барроса, підозрюваного в приховуванні Карадіми. Потім йому довелося вибачатися за свої «неакуратні і неделікатні по відношенню до жертв священиків-педофілів слова».

Католицька церква Чилі за останні кілька років пережила цілий ряд гучних скандалів, пов’язаних із звинуваченнями священиків в скоєнні недостойних дій стосовно малолітніх. У середині травня 2018 року всі 34 єпископа республіки подали Папі Римському прохання про колективну відставку.

На початку серпня поточного року велика колегія присяжних штату за підсумками дворічного розслідування опублікувала 884-сторінкову, частково відредаговану доповідь, в якій наводяться докази численних випадків насильства над дітьми із боку служителів церкви у шести єпархіях штату, починаючи із 1950-х років. У документі йдеться про те, що понад 300 священиків зробили за цей період наруги над більш ніж однією тисячею неповнолітніх.

При цьому колегія присяжних вважає, що реальна кількість дітей, які постраждали від таких дій, набагато більше. Як заявив генпрокурор Пенсільванії Джош Шапіро, високопоставлені представники церкви у штаті, а також її керівництво на рівні Ватикану були інформовані про випадки насильства і систематично покривали причетних до цього священнослужителів.

Скандал, пов’язаний зі злочинами священиків-педофілів, розгорівся ще в роки понтифікату Бенедикта XVI. Нинішній глава Римсько-католицької церкви Франциск неодноразово засуджував священиків, які роблять наруги над малолітніми парафіянами, називаючи це смертним гріхом. Він раніше також визнавав, що церковна влада запізнилися з прийняттям заходів для недопущення таких злочинів.

Кілька високопоставлених ієрархів, замішаних у різні роки в подібних діях у США, Європі, Південній Америці та Австралії, були відсторонені від служіння або подали у відставку.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, педофіли, церква, секс-скандал, римо-католики
В тему