22 Березня 2019
Новини

В Україну заборонили ввозити книги найбільших видавництв Росії

В Україну заборонили ввозити книги найбільших видавництв Росії

В Україну більше не будуть ввозити продукцію дев'яти російських видавництв, а на території країни заблокують три російські книжкові інтернет-магазини.

Такий указ 19 березня підписав президент України Петро Порошенко, пише The Babel.

Санкції стосуються видавництв «Эксмо», «АСТ», «Центрполиграф», «Издательский дом «Питер», «Книжный мир», «Алгоритм», «Вече», «Яуза» и «Яуза-пресс». Заблокують доступ до інтернет-магазинів «Литрес», «Лабиринт» і Ozon.ru.

Рішення про санкції готували майже рік. Проект розробив Державний комітет телебачення і радіомовлення (Держкомтелерадіо), у серпні 2018 року його почав розглядати Кабінет міністрів, після — затвердив РНБО, і, нарешті, підписав президент.

За словами начальника управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Держкомтелерадіо Сергія Олійника, до санкційного списку потрапили видавництва, які випускають антиукраїнську літературу, і магазини, що її поширюють.

«Насправді список набагато більший. Ми склали перелік із 208 антиукраїнських книг, їх випускають приблизно 30 російських видавництв. У першу партію потрапили дев'ять найбільш злісних», — пояснює Олійник.

В Україну завозиться продукція лише чотирьох із них – «АСТ», «Эксмо», «Центрполиграфа» і «Издательского дома «Питер». Їхні книги складають 52% всіх видань, які імпортуються з Росії. В асортименті цих видавництв чиновники виявили декілька антиукраїнських книг, тому санкції вирішили накласти на всю їхню продукцію.

«Подивіться, наприклад, на автора Олександра Тамоникова! В «Эксмо» у нього вийшли 15 книг із назвами «Бандеровский схрон», «Палач из Галиции», «Неистовый узник» тощо! Що у людини в голові? Це явно антиукраїнські книжки», — каже Олійник.

До речі, у список з 208 антиукраїнських видань потрапили три книги харківського видавництва «Фоліо». Це видана у 2011 році «Донецько-Криворізька республіка. Розстріляна мрія» і дві книги 2009-го: «Незалежна Україна: крах проекту» Максима Калашникова та «Заявка на самогубство. Навіщо Україні НАТО?» авторства Дмитра Табачника, Петра Симоненка.

Які книги заборонених видавництв потрапили в список антиукраїнських:

Михайло Полікарпов «Командарм Игорь Стрелков»;

Георгій Савицький «Украина в крови. Бандеровский геноцид»;

Андрій Фурсов «Холодный восточный ветер русской весны»;

Юрій Мухін «Как натравить Украину на Россию. Миф о «Сталинском Голодоморе»;

Юрій Козлов «Бандеризация Украины — главная угроза для России»;

Ростислав Іщенко «Крах Украины. Демонтаж недо-государства»;

Микола Ликов «Охота на Бандеру. Как боролись с «майданом» в СССР»;

Олексій Кочетков «Кровавые преступления бандеровской хунты».

Як буде діяти заборона:

За законом, щоб ввезти книги з-за кордону, дистриб'ютори подають заявки в центри надання адміністративних послуг, а ті передають їх до Держкомтелерадіо. «Ми письмово попередимо центри, щоб вони не приймали заявки на ввезення продукції цих видавництв. Якщо вони все ж будуть потрапляти до нас, перестанемо давати дозволи», — говорить Олійник. Заборона не стосується ввезення книг для особистого використання. Без додаткових документів можна ввозити до 200 будь-яких книг.

Поки невідомо, що буде з книгами заборонених видавництв, які вже ввезені в Україну, продаються в магазинах або зберігаються на складах. Олійник каже, що «це питання ще вивчається». Йдеться про дуже великий обсяг літератури. Наприклад, на сайті Yakaboo зараз можна купити 63,5 тисячі найменувань книг видавництва «Эксмо» і 57,5 тисячі найменувань книг від «АСТ». Це книги, які вже завезені в Україну і перебувають на складах магазину.

Щоб заблокувати російські інтернет-магазини, Держкомтелерадіо збирається звернутися в СБУ — це її компетенція.

У Держкомтелерадіо збираються підготувати і другий санкційний список російських видавництв. Олійник сподівається, що цього разу його узгодження пройде швидше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи довго триватиме війна в Україні розповів український митець

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, Світ, суспільство, книги, росія, інформаційна війна
В тему