21 Березня 2019
Новини

Волинян закликають не купувати червонокнижну черемшу

Волинян закликають не купувати червонокнижну черемшу

Волинянам нагадують про операцію «Збережемо первоцвіти», в рамках якої категорично заборонено збирати черемшу по лісах.

Після затяжної зими організм так і вимагає вітамінів, хочеться свіжої, а не «анемічної» тепличної зелені. Своя зелень ще ледь-ледь прокльовується серед розсадних горщичків, тому кожну весну починається несанкціоноване полювання на черемшу, або ведмежу цибулю, – повідомляють у Ківерцівському національному природному парку «Цуманська пуща».

Ця найбільш рання «салатна» рослина з легким присмаком часнику вже починає пробиватися із землі і незабаром щосили зазеленіє. На продуктових ринках вже можна зустріти продавців з пучками цієї рідкісної рослини.

У Волинській області є, хоч і нечисельні, але великі природні плантації черемші. І туди спрямовуються збирачі. Все б нічого, та ось тільки ведмежа цибуля занесена в Червону книгу України, отже, збирати її по лісах категорично заборонено.

Самовільне збирання черемші карається штрафами від 510 до 1700 гривень. Окрім того, 62 гривні за одну рослину з конфіскацією рослин, а бути пійманими на незаконному промислі дуже легко, адже всі місця зростання черемші добре відомі та знаходяться під наглядом природоохоронних служб.

Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Втім, вже як повелося, збирачів рідкісної рослини ніякі санкції не зупиняють, оскільки черемша в цю пору – дуже ходовий товар, що дає непоганий прибуток. Хитрі ділки навіть наймають «сезонних працівників» з числа місцевих жителів, ведмежу цибулю вивозять сумками і цілими мікроавтобусами, а потім фасують і продають на ринках.

І хоча за знищення первоцвітів передбачені чималі штрафи, попит породжує пропозицію.

Тому не купуйте черемшу, навіть якщо її продають діти чи бабусі. Придбавши, Ви стаєте причетними до браконьєрства.

Читайте також:

На Тернопіллі вирощують їстівні квіти

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, червона книга, черемша
В тему