15 Березня 2019
Новини

Росія може напасти на Швецію або Фінляндію

Росія може напасти на Швецію або Фінляндію

Під загрозою військового вторгнення з боку Російської Федерації перебувають Фінляндія та Швеція.

Таку думку висловив екс-президент Грузії та український політик Міхеїл Саакашвілі в статті, оприлюдненій виданням Foreign Policy, передає ТСН.

У матеріалі автор аналізує політику Кремля в північних водах і поблизу Арктики та доходить висновку про те, що під загрозою наступної атаки російської армії перебуває не котрась із країн колишнього СРСР, а європейська держава, що не є членом НАТО. Саакашвілі обстоює думку, що нова військова операція вкупі з пропагандою антизахідної риторики здатна втримати потрібні владі РФ рейтинги всередині країни значно краще, ніж реформи медицини чи інші реальні економічні зрушення.

На думку автора публікації, війни Кремля продиктовані не так бажанням завоювати території, як необхідністю зміцнити владу Володимира Путіна – і починаються вони саме тоді, коли рейтинг чинного президента РФ іде на спад.

«І це працює. Путін керував найбільшою країною світу протягом майже двох десятиліть, консолідуючи більший контроль, коли він провокує кожну кризу. Звичайні російські виборці можуть боротися за виживання з пенсіями у розмірі 200 доларів на місяць, але база Путіна може пишатися тим, що живе в наддержаві. Путін передбачуваний і логічний: вторгнення до слабшого сусіда дає дешевше і швидше підвищення рейтингу, ніж, скажімо, поліпшення російської системи охорони здоров’я», - стверджує Саакашвілі.

З його слів, нині рейтинг Путіна є найнижчим з 2006 року, тому ескалація ситуації в найближчі місяці є дуже високою. «Мова не йде про те, чи він буде атакувати. Мова про те, де це буде", - зауважив Саакашвілі.

На його думку, найбільш вірогідним напрямком ескалації є Фінляндія та Швеція, котрі є членами Євросоюзу, але не є членами НАТО. «Я не очікую, що російські танки ввійдуть у Гельсінкі чи Стокгольм безперешкодно. Але для Москви було б відносно просто захопити землі у віддаленому арктичному анклаві або на невеликому острові, враховуючи стратегічні можливості, які Росія створила на своєму північному фланзі», - пояснив він.

Саакашвілі відкидає закиди про те, що ця загроза надумана, та пояснює, що свого часу російське втручання в Грузію та Україну також здавалося таким.

«Від Грузії до України та Сирії траєкторія Путіна була чіткою. Заперечуючи норми, нав'язані Заходом, він, на його думку, зробив поступово великі кроки до визволення себе. Але він зможе досягти повного звільнення, лише безпосередньо протистоячи Заходу. Це може здатися шокуючим, але Путін багато разів шокував світ. Захід не може дозволити собі знову бути захопленим зненацька», - підсумував автор публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін їде в Крим святкувати «висадку зелених чоловічків»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Політика, росія, війна, міхеїл саакашвілі
В тему