10 Березня 2019
Новини

Прощена неділя-2019: в кого сьогодні просять пробачення

Прощена неділя-2019: в кого сьогодні просять пробачення

Прощена неділя 2019, останній день Масляної —особливий день перед Великим постом.

Цього року Масляна випадає на 4 березня і закінчується у Прощену неділю – 10 березня – пише  politeka.

Кожен святковий день має свою назву, традиції та вірування. Але є в масляного тижня приписи, що не можна робити у Прощену неділю 2019. Їх слід врахувати і неодмінно дотримуватись.

Що таке Прощена неділя

Що цікаво, у самому церковному календарі свято Масляна не існує. Назва події закріпилась у народі. Згідно з церковними статутами, підготовчий тиждень перед Великим постом називається Сирною седмицею. І сьогодні свято Масляна нерозривно прикріплене до Великодня.

Прощена неділя у християнському світі відома як один із найважливіших днів. Оскільки пробачити кривдників і примиритися з ворогами вважається обов’язковою умовою для єднання людини з Богом. На богослужінні у храмах у цей день читають вірші з Нового Завіту, в яких Ісус Христос під час Нагірної проповіді говорить про піст і прощення гріхів.

Також Прощену неділю називають ще Сиропусним тижнем, що означає полишення вірянами будь-якої скоромної їжі. 18 лютого завершується підготовка до Великого посту. Масляна, або Сирна седмиця, є останніми днями для того, щоб покуштувати рибу, масло, молоко, яйця, які будуть під суворою забороною аж до самого Воскресіння Христового — Великодня (28 квітня).

Майже всі звичаї, яких дотримуються, коли відзначається Масляна за днями тижня, виникли ще задовго до прийняття Київською Руссю християнства. Назви, яких дотримується Масляна за днями тижня, переважно мають язичницькі або побутові, простонародні коріння.

Масляна за днями тижня має свої назви, правила і традиції. За їх назвами легко можна визначити, чому присвятити кожен день масляного тижня. А також є суворі канони, що не можна робити в Прощену неділю 2019.

Святкувати Масляну 2019 українці почали в понеділок, 4 березня, який називається «Зустріч». У вівторок, 5 березня, на них чекали «Загравання»; середа, 6 березня,  — «Лакомка»; четвер, 7 березня, — «Розгул»; п’ятниця, 8 березня, — «Тещині вечірки»; субота,9 березня, — «Посиденьки зовиці»; неділя, 10 березня, — Прощений день.

Ще сьомий день Масляної називається Проводи, або Прощена неділя. Він вважається особливим — закінчення масляних гулянь і передує суворому Великому семитижневому посту.

Тому з давніх-давен склалися правила, що не можна робити у Прощену неділю 2019.

  • У Прощену неділю не можна сердитись, сваритись і дратуватись. Будь-яку неприйнятну ситуацію слід зрозуміти і розібратися в ній, або вдатися до допомоги з боку.
  • У Прощену неділю не можна вступати в конфлікт або бути його призвідником, не варто вдаватись до поганих думок. Це розцінюється як великий гріх. Необхідно намагатись бути в цей день щирим.
  • Також 18 лютого заборонена фізична праця, прибирання квартири і прання.
  • Крім того, що не можна робити у Прощену неділю, як і у весь тиждень Масляної 2019, це — їсти м’ясо. Відмовитись від нього слід було ще в перший день масляного тижня.
  • Увечері у Прощену неділю заборонено залишати залишки їжі. Їх необхідно спалити або віддати домашньому вихованцеві.
  • Також, що не можна робити у Прощену неділю, — розпивати алкоголь і лягати спати надто пізно, оскільки після півночі настає Великий піст.

Згідно із приписами православної церкви, Сиропусна седмиця (Масниця) є особливим часом, коли віряни поступово забувають про земні радощі, умиротворяють душу в наступні сім тижнів для боротьби із пристрастями.

Прощена неділя 2019: що можна робити

У цей день Масляна за днями тижня завершувалась. Люди наряджали вози з кіньми і масово йшли на головну площу за масляним опудалом, де його і спалювали. Спалювання опудала символізувало проводи холодної зими. Крім того, їжа, що залишилась після свята, або спалювалась з опудалом, або викидалась.

Однак усупереч відомому народному звичаю святкувати закінчення Масляної голосно, з піснями і танцями, священнослужителі не схвалюють цього. Неприйнятно також і радісне спалювання опудала Масляної 2019, яке супроводжується стрибками через вогнище. Пояснюється це недоречним повторенням язичницьких звичаїв, які суперечать християнським законам і приготуванню до Великого посту.

Також у цей день було прийнято просити у всіх пробачення, очищаючись від гріхів. Кожен мав сказати слова вибачення. У цей особливий день випадає шанс задуматися про вчинені справи, вчинки і думки. Прощена неділя — найкращий привід помиритися з тим, з ким посварився, почати Великий піст із чистою душею і зосередитись на добрих вчинках.

Вибачитись в останній день Масляної — почати Великий піст із чистою душею, без провини за душею перед рідними і близькими для вас людьми. Таке символічне очищення дозволяє сповна зосередитись на духовному житті і зайвий раз не відволікатись на мирську суєту.

Крім того, у Прощену неділю просять вибачення не тільки у живих, а й у покійників. У цей день було прийнято ходити до померлих на кладовище і залишати на могилах млинці. У сьогоднішньому світі досить вибачитись подумки і помолитися за упокій їхніх душ.

У Прощену неділю слід сходити у храм і помолитись про рідних і близьких, а також про покійних.

У цей день було прийнято митись в лазні, очищаючи своє тіло і душу від руйнівних думок. А також у ніч із Прощеної неділі перед Великим постом слід надіти чистий одяг.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, прощена, масляна, великдень
В тему

Останні матеріали