5 Березня 2019
Новини

Вдруге у світі: чоловік, хворий на СНІД, повністю вилікувався

Вдруге у світі: чоловік, хворий на СНІД, повністю вилікувався

У Лондоні (Великобританія) хворому на ВІЛ вдалося повністю вилікуватися від смертельного вірусу. Це стало другим за всю історію випадком, коли побороли вірус імунодефіциту.

До нього з цим вдалося впоратися тільки Тімоті Рею Брауну в 2007 році, якого прозвали «берлінським пацієнтом» за безпрецедентність лікування від ВІЛ. «Лондонському пацієнту», ім'я якого не розголошується, для лікування провели таку саму операцію, що й Брауну 12 років тому, пише Science.

Йдеться про трансплантацію стовбурових кровотворних кісткового мозку. Вони були пересаджені від донора з мутантним геном CCR5. Через деякий час аналізи не виявили в крові «лондонського пацієнта» вірусу.

«Це велика справа. Це говорить про те, що Тімоті Рей Браун був не єдиним», – заявив глава Інституту інфекцій та імунології імені Пітера Доерті (Австралія) Шарон Левін.

Однак такий спосіб лікування небезпечний і підходить далеко не всім, пише The Daily Mail.

Про «лондонського пацієнта» відомо, що він заразився ВІЛ у 2003 році, але лікуватися від нього почав тільки в 2012-му, коли до вірусу додався рак.

«Це неймовірна подія. І саме тому це (таке лікування. – Ред.) не може відбуватися частіше», – пояснив один із дослідників лондонського університету Равіндра Гапта.

В Україні спостерігається друга за масштабами епідемія ВІЛ/СНІД у Європі. За оцінками 2016 року, 238 тисяч українців живуть із ВІЛ і щорічно фіксується 5,2% нових випадків інфікування у віковій групі від 15 до 24 років.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, віл/снід, великобританія, хвороби
В тему

Останні матеріали