1 Березня 2019
Новини

У Луцьку презентували медаль, присвячену 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)

У Луцьку презентували медаль, присвячену 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)

У Луцьку готуються до святкування 590 річниці З’їзду Європейських монархів.

У зв’язку з цим у місті постійно відбуваються публічні лекції та презентації майбутнього свята, – повідомляють у Луцькій міськраді.

У стінах Художнього музею Луцька, з ініціативи департаменту культури Луцької міської ради відбувся культурно-мистецький проект-презентація 590-ої річниці З’їзду Європейських монархів у Луцьку. На захід завітали секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, заступник посла і радник міністра посольства Литовської Республіки в Україні Тадас Валіоніс, віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур, представники обласної влади, історики та культурологи нашого міста.

«Сьогодні дійсно – прекрасне дійство. Дійство, коли ми торкаємося історії. Надзвичайно мало у світовій історії подій, які мали б виключно позитивний характер, що об’єднує усіх. І з’їзд монархів у Луцьку – це саме та подія, заряджена позитивом. Пройшло уже більше 500 років, а ми досі відчуваємо її велич», – зазначив у вступному слові Григорій Пустовіт.

Також він розповів, що сьогодні докладається безліч зусиль, аби зробити подію, що об’єднала український, польський і литовський народи, значимою не тільки у Луцьку, а й в усій Україні та за кордоном. Окрім того, секретар міської ради презентував сигнальний екземпляр сувенірної медалі, присвяченої до 590 річниці З’їзду.

До вступного слова також долучились представники Литви та Польщі Тадас Валіоніс і Марек Запур, підкресливши міжнародне значення З’їзду.

В свою чергу історики Володимир Пришляк, Олена Бірюліна та Петро Троневич коротко розповіли про основну проблематику події та її цікаві нюанси.

нсценізацією твору Лесі Українки «Королівна» актори театру арт-студії «КолоЛесі» ознайомили присутніх із естетичним колоритом доби XV століття.

Окрім того, у програмі заходу: співана поезія давньою українською, латинською, польською та німецькою мовами з використанням стародавніх текстів у виконанні лідеру гурту «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка; обговорення події, діалоги та дискусії, презентація творів художника Олександра Дишка – автора творчого доробку на тему історії Луцька та Волині.

Читайте також:

У Луцьку розповіли про жінок князя Вітовта Великого (ФОТО)

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Фото
В тему