28 Лютого 2019
Новини

Через борги «Газпрому» перед Україною російські активи заморозили 5 країн (фото, відео)

Через борги «Газпрому» перед Україною російські активи заморозили 5 країн (фото, відео)

Заборгованість російського «Газпрому» перед українським «Нафтогазом» зросла майже на 200 мільйонів доларів.

Про це заявив виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, передає ТСН.

Причиною цього він назвав невиконання росіянами рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма про виплату 2,56 мільярда доларів Україні. «Ми змусимо «Газпром» виконати рішення арбітражу в транзитній справі і заплатити нам 2,6 мільярда доларів плюс відсотки, яких за рік набігло майже 200 мільйонів доларів», - заявив Вітренко.

Доки росіяни шукають можливості оскаржити вирок в апеляційному суді округу Свеа, українська компанія ініціювала процес виконання рішення арбітражу шляхом примусового стягнення боргу «Газпрому» в юрисдикціях Нідерландів, Великої Британії, Швейцарії, США та Люксембургу. В низці країн активи російського монополіста заморожені рішеннями судів, ведеться робота з долучення інших держав до справи стягнення боргів «Газпрому».

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав «Газпром» доплатити «Нафтогазу» понад 4,6 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту, передбачені двосторонніми угодами. Раніше суд підтвердив борг української компанії за поставки газу на суму понад два мільярди доларів США.

В підсумку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями щодо поставки й транзиту газу «Газпром» мусить доплатити НАК 2,56 мільярда доларів. 21 березня «Газпром» оскаржив також рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні арештували і продали майно «Газпрому»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, Світ, газпром, україна, борги
В тему