26 Лютого 2019
Новини

Гучне розслідування: друзі Порошенка обкрадали оборонку на мільйони гривень?

Гучне розслідування: друзі Порошенка обкрадали оборонку на мільйони гривень?

Учасниками схеми з розкрадання в оборонному комплексі є заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, його 22-річний син Ігор з другом і директор Укроборонпрому Павло Букін. Про це йдеться в розслідуванні журналістів Bihus.info.

«Журналістка Леся Іванова зібрала незаперечні докази багаторічної схеми вимивання сотень мільйонів гривень із українського оборонного комплексу. Ключова постать у цій схемі – друг і партнер Президента України Петра Порошенка, член Ради національної безпеки Олег Гладковський. Його 22-річний син один із основних фігурантів «розпилу». Серед організаторів – голова державного оборонного концерну Павло Букін. «Відкати» від групи отримували керівники заводів Укроборонпрому. У правоохоронних органах у цього угруповання взагалі був абонемент на недоторканність», – каже ведучий Денис Бігус у резонансному випуску авторської програми, в якій журналісти оприлюднюють результати антикорупційних розслідувань.

У своєму матеріалі «Бігус», за словами авторів, показав, як виглядає корупція в оборонному секторі зсередини. Як твердять автори розслідування, у цих схемах задіяні керівники оборонних структур різних рівнів.

Розслідувачі «розкопали», що в 2015-му Гладковський-молодший з другом Віталієм Жуковим нібито організували постачання контрабандних російських деталей для військової техніки ЗСУ. У центрі цих угод – підставна компанія Оптимумспецдеталь, яка, ставши привілейованим постачальником держзаводів, одержала контракти на сотні мільйонів гривень.

Окрім збуту контрабандних запчастин із РФ, кажуть журналісти, Оптимумспецдеталь реалізувала українському війську в нього ж украдене майно. Зокрема, через начальника військового представництва замовника Міноборони Дмитра Трачука начебто були закуплені деталі від військової техніки, які після ремонту мали надійти на базу Міноборони. А потім їх продавали Укроборонпрому. Автори розслідування наголошують: керівництво концерну знало про злочинну схему.

За підрахунками «Бігуса», через три основні фірми-прокладки Гладковський і інші учасники схеми заробили як мінімум 250 мільйонів. Причому однією із «прокладок» журналісти назвали «Кузню на Рибальському» (суднобудівельне ПрАТ), власником якої раніше був головнокомандувач Петро Порошенко.

За даними журналістів, заступник секретаря РНБО Олег Гладковський є близьким другом президента, а ще один учасник схем Віталій Жуков, який звільнився з Укроборонпрому в 2014 році, мав доступ до графіка виробництва і потреб заводів і домовлявся про ціну.

Зі слів авторів розслідування, Гладковський-молодший вирішував питання на найвищому рівні, погоджуючи договори через батька.

Державні заводи, які закупляли запчастини «з-за порєбріка», оголошуючи конкурси, розглядали як учасників тільки згадані компанії-прокладки. Отримані кошти переводили в готівку через конвертаційні центри, так звані «конверти».

Детальніше – у першій серії розслідування «Бігуса».

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, Відео
В тему