22 Лютого 2019
Новини

Журналістів переслідують охоронці Ахметова

Журналістів переслідують охоронці Ахметова
Охоронці олігарха Ріната Ахметова організували систематичне стеження за журналістом Михайлом Ткачем і знімальною групою програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях».
 
Про це ідеться у заяві редакції програми, - пише «Громадське».

Журналісти заявляють, що починаючи з вересня 2018 року, декілька одних і тих самих автомобілів регулярно їздять слідом за редакційним авто «Схем», коли група виїжджає на зйомки в рамках виконання своїх професійних обов’язків.

Стеження відбувається як в урядових кварталах Києва, так і за містом і біля аеропорту Жуляни, стверджують розслідувачі.

?Усі автомобілі, які стежать за знімальною групою, належать охоронній фірмі ТОВ «Дельта-Донбас», кінцевим бенефіціарним власником якої є олігарх Рінат Ахметов.

«Редакція переконана, що такі дії спрямовані на перешкоджання нашій діяльності. Адже ми раніше неодноразово розповідали про зв’язки самого олігарха Ахметова, про те, як він зберіг свої позиції і за постмайданної влади, та продовжуємо фіксувати його непублічні контакти з першими особами держави», — повідомляють «Схеми».


 
«Редакція надає цьому факту розголосу, бо, по-перше, справжні наміри цих людей невідомі, а по-друге, є сподівання, що після цього тиск припиниться і наші журналісти зможуть надалі безперешкодно виконувати свої професійні обов’язки, зокрема, досліджуючи зв'язки самого Ахметова з українськими високопосадовцями», — заявила головний редактор програми розслідувань Наталка Седлецька.

Медіаюристи ознайомились на прохання редакції із відеозаписами, на яких автомобілі охоронців олігарха переслідують знімальну групу – і вбачають у цих фактах ознаки перешкоджання журналістській діяльності, що є статтею Кримінального кодексу України.

Журналістам порадили звернутись до правоохоронців із заявою відповідно до частини другої статті 171 Кримінального кодексу, яка передбачає саме вплив на роботу журналіста з метою перешкоджання його професійній діяльності.

«Схеми» звернулись і до прес-служби Ріната Ахметова з питаннями, з чим пов'язане стеження охоронців олігарха за журналістами. До публікації там так і не відповіли.

Олігарх Рінат Ахметов станом на 2018 рік є найбагатшою людиною в Україні. За даними Bloomberg, з початку 2019 року статки Ахметова зросли на $830 мільйонів.

Нагадаємо, кіпрський суд постановив заморозити активи українського олігарха Ріната Ахметова на 820,5 мільйонів доларів у справі «Укртелекому». Рішення суду означає заборону продавати або переоформлювати активи компанії Ахметова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, НП
В тему