19 Лютого 2019
Новини

СБУ затримали учасника «Білої балаклави», який готував державний переворот

СБУ затримали учасника «Білої балаклави», який готував державний переворот

СБУ попередила спецоперацію РФ із дестабілізації ситуації в країні під час виборів. У відомстві повідомили, що зірвати виборчий процес і захопити владу в Україні засланці планували за допомогою угруповання «Білі балаклави».

Силовики провели обшуки і затримали Євгена Моренця, одного з лідерів угруповання. Про це «Інформатор» дізнався від заступника очільника СБУ Віктора Кононенка.

Як докази підготовки кривавої провокації відомство надало записи телефонних розмов. На них чути спілкування Євгена Моренця і Миколи Дульського, блогера і лідера радикальної організації «Наждак», який перебуває на території РФ. Саме він, за даними СБУ, є куратором проекту «Білі балаклави». Лідери організації вербували спільників для захоплення адміністративних будівель, зокрема Верховної Ради. «До плану зловмисників входило вербування незадоволеного населення, яке потім мали намір використовувати для захоплення адмінбудівель і позбавлення повноважень керівників влади та правоохоронних структур, зокрема, глави МВС України Арсена Авакова і секретаря РНБО Олександра Турчинова», – повідомив Віктор Кононенко.

Також план передбачав організацію мітингу з подальшим кровопролиттям. Масові зіткнення хотіли влаштувати 31 березня, після закінчення виборів. За даними СБУ, угруповання «Білі балаклави» збиралось оголосити «віче» в Києві та регіонах і зчинити в країні кривавий хаос. У Службі безпеки вважають, що кінцевою метою таких подій мало стати силове захоплення території України військами Росії.

18 лютого Євгенія Моренця затримали як одного з організаторів можливого перевороту. Відкрито кримінальне провадження за частинами 1 і 3 статті 109 КК України (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Слідчі дії тривають.

Віктор Кононенко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ
В тему