18 Лютого 2019
Новини

Ракетна програма України: американський дипломат зробив сенсаційну заяву

Ракетна програма України: американський дипломат зробив сенсаційну заяву

Внаслідок виходу США та Росії із договору, який забороняв Америці та РФ мати на озброєнні та розробляти ракети середньої та меншої дальності, дозволить Україні розпочати виробництво власних ракет.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Вихід США і Росії із договору матиме несподівані наслідки. І про них навряд чи подумали у Москві, коли вирішили порушити цю домовленість і створювати зброю, заборонену угодою. Мова про Україну, яка у цій ситуації несподівано отримує нові козирі, кажуть політичні експерти у Вашингтоні.

Першим на це звернув увагу колишній посол США в Україні, а нині експерт аналітичного центру Brookings Institution Стівен Пайфер. Один лише короткий твітт, де він повідомив: «Україна отримає свободу у розробці, випробуваннях та розміщенні наземних балістичних і крилатих ракет», наробив багато галасу, його активно цитували в пресі.

«Коли ви написали це гучне повідомлення у Twitter, яке так багато зараз обговорюють, Ви не жартували? Ви дійсно думаєте, що Україна тепер зможе (як один із елементів захисту) будувати балістичні ракети?» - поцікавився журналіст у Пайфера.

«Як на мене, то це прямий наслідок! Дивіться – Росія порушила Договір про ракети середньої і меншої дальності. Сполучені Штати оголосили, що припиняють свої зобов'язання і виходять з договору. Росіяни сказали: «Ми тоді теж припиняємо». Таким чином у нас є угода, у якій беруть участь США, Росія та інші держави, що стали наступниками СРСР, за винятком країн Балтії. І на місці українців я б поставив собі запитання: «А чому я повинен виконувати угоду, з якої виходять і росіяни і американці?» І якщо ця угода піде в історію, то я вважаю: Україна має повне право будувати ракети із дальністю від 500 до 550 кілометрів. Інше питання – і українці повинні це для себе вирішити, – чи хочуть вони насправді будувати такі ракети! Але якщо договір про РСМД припиняє дію, то і заборони, запроваджені цим договором, теж зникають. І в України не буде юридичного зобов'язання не створювати такі ракети. А ось чи подумали про це росіяни, чи ні – у цьому я не впевнений», - зазначив дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США пропонують Путіну відмовитися від гонки ядерних озброєнь 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, Світ
В тему

Останні матеріали