14 Лютого 2019
Новини

Цифри не брешуть: українці покидають Польщу

Цифри не брешуть: українці покидають Польщу

Дані свідчать, що кількість українців, які отримали польську страховку, на переламі 2019/2019 років знизилася на 20 тисяч осіб. У 2018 році серед півмільйона застрахованих іноземців понад 400 000 становили саме громадяни України. Та тепер становище змінюється.

Про це пише польське видання Fakt24.

За даними польського Управління соціального страхування ZUS, зменшується цифра українців, які сплачують страхові внески. В жовтні минулого року по страховку звернулося 587 тисяч іноземців, з яких 441 тисяч становили українці. Та вже в січні їх було значно менше.

– Хвиля працівників зі Сходу спадає вже кілька років. За квартал українських працівників поменшало аж на 20,5 тисячі. На початку січня в реєстрах було майже 421 тис., а восени минулого року – понад 441 тис. осіб. Спостерігається відтік резидентів України із польських будівельних майданчиків, службових і комерційних установ. Така ситуація вперше за роки, – каже Себастьян Щурек, представник районного ZUS в Ополе.

Більшість приїжджих з-за східного кордону зафіксували в період з липня по жовтень 2018 року. У липні польські підприємці працевлаштували через ZUS  418,5 тис. українців. Приріст становив 22,5 тисячі.

Втім, така негативна тенденція не в усіх польських містах.

– Не в усіх польських містах спад застрахованих громадян України відчутний останніх три місяці. У Кракові, Гданську, Познані, Варшаві, тобто найбільших осередках, хоч незначно, на кілька сотень, та все ж прибуло українців. В столиці від жовтня прибавилося майже три тисячі легально працевлаштованих із України і загалом на сьогодні у Варшаві майже 80 тисяч. Загалом три варшавсі відділення ZUS обслуговують 135 500 застрахованих із закордонними паспортами, – продовжує Щурек.

Тривалий час українці становлять від 73 до 76% іноземців, які працюють у Польщі. Більшість з них знайшли роботу в таких воєводствах: Мазовецькому (92,5 тис.), Великопольському (46,3 тис.) І Нижньосілезькому (43,2 тис.). Найменше зайнятих українських громадян у Свентокшиському (5,7 тис.), Вармінсько-Мазурському (5,5 тис.) І Підляському (3,7 тис.) воєводствах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали