8 Лютого 2019
Новини

Вчені навчилися відключати апетит у комарів

Вчені навчилися відключати апетит у комарів

Американським вченим вдалося виявити механізм регуляції апетиту самки комара. Вони з’ясували, що за прагнення до пошуку крові в її організмі відповідає рецептор 7 подібного Y нейропептида, який в організмі людини регулює апетит.

За допомогою агоніста цього рецептора, який, зокрема, впливає і на людей, вченим також вдалося знизити апетит самок, повідомляє Bigmir.net.

Самки комарів харчуються кров'ю тварин і людей в тому числі і для того, щоб вивести здорове потомство. Наситившись, самка вирушає відкладати яйця, і не шукає поживи протягом певного часу. При цьому механізм, який дозволяє самці утримуватися від пошуків їжі і підтримувати роботу власного організму в період розмноження, вивчений погано.

Вчені під керівництвом Лори Дювалль  з Університету Рокфеллера вирішили з'ясувати, чи є схожість в насиченні і подальше обмеження пошуку їжі у комарів і інших тварин. За роботу орексігенних нейронів (які збуджують апетит) у багатьох видів (в тому числі і у людини) відповідає робота нейропептиди Y: схожі пептиди, які зв'язуються з різними рецепторами, є і в головному мозку комарів.

Щоб визначити їх точно, дослідники використовували кілька самок комарів (Aedes aegypti), яких нагодували або овечою кров'ю, або штучною кров'ю (схожою з справжньої людської кров'ю сумішшю, багатою білками), або сольовим розчином.

Самки комарів взяли всю їжу, але тільки справжня і штучна кров змусила їх припинити шукати їжу далі і відкласти яйця: протягом трьох днів після годування, поки самки, нагодовані кров'ю, відкладали яйця, їх не приваблювала людська рука і вони не кусалися.

Комарі, нагодовані сольовим розчином, вирушили на подальші пошуки їжі через два дні: біологи вважають, що цей час їм був потрібний для того, щоб переварити їжу. Також самкам з цієї групи не вдалося відкласти яйця.

Потомство самок, які харчувалися штучною кров'ю, виявилося життєздатним.

Для того, щоб перевірити, чи можна регулювати апетит комарів за допомогою впливу на схожі з Y нейропептиди, вчені розробили спеціальну ольфактометрію: комарів посадили в камеру, в яку з отвору виділявся вуглекислий газ, що привертає комарів при пошуку їжі. Перед цим комарам ввели 10 агоністів і антагоністів рецепторів, що пов'язуються з нейропептидів Y, які використовуються або для зниження, або для підвищення апетиту у людей: агоністи змішали з сольовим розчином, а антагоністи - зі штучною кров'ю, якими нагодували самок.

Пошук їжі комахами оцінювали через два дні після годування сумішами. З усіх використаних препаратів на комарів подіяли два агоніста і один антагоніст рецепторів, що пов'язуються з нейропептидів Y.

Зокрема, прийом агоністів, які активують людські рецептори Y2 і Y4, інгібуючі виділення нейропептиди Y і, відповідно, знижують апетит, привів до того, що комарі протягом декількох днів не намагалися знайти їжу. Найбільш ефективно знизив апетит самок препарат -агоніст рецепторів Y2.

Щоб знайти рецептор, на який діють препарати, що впливають на рецептори Y2, вчені вивели 49 пептидних рецепторів in vitro з комплементарної ДНК комара. Рецептором-метою ефективного агоніста виявився рецептор7 нейропептиди Y (NPLYR7), який у комарів кодується геном NPLYR7. Щоб перевірити дію цього рецептора in vivo, вчені далі за допомогою CRISPR-Cas9 вивели комарів з відключеним геном NPLYR7: на них препарат, який був ефективний до цього, вже не діяв.

Нарешті, вчені випробували агоніст рецептора NPLYR7 на живих немодифікованих самках комарів. Їм вдалося успішно обмежити апетит комарів: поміщені в клітку з живою мишею особини випили менше крові, ніж комарі з контрольної групи. Желтоліхорадочний комар - переносник багатьох небезпечних захворювань, включаючи жовту лихоманку, лихоманку денге і вірус Зіка. У процесі харчування кров'ю живих організмів вони, тому, можуть не тільки доставити неприємні відчуття, але і заразити.

Успішне визначення механізму, який дозволяє обмежити апетит комарів, таким чином, може не тільки зупинити їх пошук їжі, але і поширення зараженого потомства. Обмежити поширення вірусів комарами намагаються і іншими способами. Наприклад, минулого літа за допомогою ослаблення здатністю до передачі вірусу у комарів вченим вдалося зупинити лихоманку денге в одному австралійському місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові зареєстрували хворих на малярію

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство
В тему