6 Лютого 2019
Новини

На Волині оперували пацієнтку, в якої у пухлині завелися паразити

На Волині оперували пацієнтку, в якої у пухлині завелися паразити

До луцьких онкологів звернулася пацієнтка, хвора на рак молочної залози, в якої у пухлині завелись личинки мух.

Про жахливий випадок у практиці під час прес-конференції у ЛПЗ «Волинський обласний онкологічний диспансер» повідомив головний лікар ЛПЗ «Волинський обласний онкологічний диспансер», голова комісії з реорганізації, лікар хірург-онколог Юрій Малімон. Про це пише ІА Волинські новини.

«Одного разу до мене на прийом прийшла жіночка, у якої в пухлині на грудях завелись опариші, оскільки злоякісне утворення почало розпадатись і гнити. Уявляєте? Або було таке, що родичі привезли на лікування бабусю, тому що у квартирі був неприємний запах. Як виявилось, у старенької – рак шлунку. Цю хворобу не можна діагностувати тільки із допомогою зовнішнього огляду, тому ніхто про неї не знав. Але якби не різкий запах, то вони б напевно й далі тримали її вдома», – поділився жахливими спогадами із власної практики онколог із багаторічним стажем.

У той же час, завідувач мамологічного відділення ЛПЗ «Волинський обласний онкологічний диспансер», хірург-онколог Володимир Федорчук наголосив, що формулою успішного лікування онкологічних захворювань є своєчасне звернення до спеціалістів, бажання самого хворого лікуватися, а також державне забезпечення спеціалізованого медичного закладу медичними препаратами та матеріалами необхідними для обстеження.

З його слів, у 2016-17-му роках Волинський онкодиспансер отримав достатню кількість медикаментів за кошти із бюджету, аби їх вистачило для лікування усім потребуючим. Однак медик наголосив, що і «вони мають властивість закінчуватися».

Зі слів волинських онкологів 65% хворих на рак молочної залози волинянок повністю одужують. Утім, у світі цей показник дещо вищий – 70-90% в залежності від країни.

«Але не за горами той час, коли ми наздоженемо ці показники», – каже Володимир Федорчук.

Ситуацію із забезпечення медзакладу медикаментами прокоментував і головний лікар ЛПЗ «Волинський обласний онкологічний диспансер», лікар хірург-онколог Юрій Малімон:

«Минулого року ми отримали хімпрепаратів на 10 мільйонів гривень. Одразу після цього у хіміотерапевтичному відділенні Волинського онкодиспансеру з’явилась черга. Бо людям немає за що лікуватись. Коли постає питання, що людині потрібно викласти 60 тисяч гривень за блок хіміотерапії, а таких блоків потрібно провести мінімум шість, пацієнти відмовляються від лікування, бо не можуть його собі дозволити. Взагалі лікування онкології – дуже дороговартісне», – зазначив лікар.

До слова, до ЛПЗ «Волинський обласний онкологічний диспансер» звертається велика кількість пацієнтів з інших областей. Зокрема, у Львівській області, за станом на сьогодні, зламався лінійний прискорювач, а Тернопільська область його не має взагалі. Тож, велика кількість онкохворих з цих областей приїжджатиме до Луцька на опромінення.

«У нас все працює. Хоча, окрім нового лінійного прискорювача, ми маємо старенький гама-апарат, що потребує заміни. Він з 1979 року. Новий такий коштує 70 мільйонів гривень. Ми розуміємо, що для області – це непідйомна сума», – наголосив Юрій Малімон.

Разом із тим він зауважив, що Волинський онкодиспансер придбав за позабюджетні кошти більше двохсот одиниць хірургічного інструментарію, а також біохімічний аналізатор.

Утім, наразі відкритим залишилось питання щодо придбання сучасного УЗД-апарату та ендоскопічної апаратури. У аварійному стані й фасад медичного закладу, з якого постійно «відвалюється» плитка.

«В п’ятницю почав протікати дах над томографом, бо ж будівля стара. Хоча за останні 10 років наш диспансер дуже змінився у кращу сторону. Нам вдалось облаштувати комфортні палати для перебування пацієнтів. Однак, у хіміотерапевтичному відділенні – й досі «казарми», у яких немає змоги поставити ні тумбочки, ні триноги для крапельниці», – зізнався Юрій Малімон.

Насамкінець, він котре наголосив, що із лікуванням раку затягувати не потрібно, а будь-який тривожний симптом – привід звернутися до фахівця.

Читайте також:

У Рівному жінці видалили пухлину вагою 27 кілограмів (відео)

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему