4 Лютого 2019
Новини

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з раком

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з раком

Щороку 4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби з раком (англ. World Cancer Day).

Він проголошений «Міжнародним союзом у боротьбі з онкологічними захворюваннями» (Міжнародний союз проти раку) (англ. Union for International Cancer Control, UICC).Метою є підвищення обізнаності про рак як про одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернення уваги до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання та про завдання, що стоять перед світом в боротьбі з раком, закликати політиків і організації-члени UICC ставитися до раку, як політичного пріоритету, – пише ЗІК.

В. о. обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначила, – щороку 8 мільйонів людей по всьому світі помирають від раку й 160 тисяч із них – українці. Кожен четвертий чоловік та кожна п’ята жінка в Україні ризикують дізнатися про страшний діагноз. Головна причина смертності від хвороби – пізнє звернення до лікарів, а зараз 30% онкохворих дізнаються про свій діагноз на пізній стадії.

За дослідженнями Всесвітньої організації здоров’я, інвестування в профілактику мають великий ефект. Це доводять конкретні приклади країн. У період між 2000 та 2012 роками кількість випадків захворювання раком зросла на понад 30% у 17 країнах Європи. Однак деяким країнам, які раніше активно інвестували в профілактику раку, вдалося контролювати динаміку захворюваності на рак, а в деяких випадках навіть зменшити її.

Зрозуміло, що профілактика не є єдиним способом контролювати рак. Рання діагностика та ефективне лікування також дуже важливі. Туреччина є добрим прикладом, який доводить який позитивний вплив має рання профілактика: не дивлячись на те, що в період між 2000 та 2010 роками кількість хворих на рак різко збільшилася, смертність від раку зменшилася на 16% завдяки програмам з ранньої діагностики та ефективному лікуванню.

У Всесвітній день боротьби з раком ВООЗ публікує програмний документ-пам’ятку про ранню діагностику раку. У ній йде мова про дві окремі стратегії, які можуть забезпечити раннє виявлення раку:

рання діагностика, що дозволить виявляти симптоматичні випадки раку на найбільш ранніх стадіях,

скринінг, що дозволить виявити рак перед появою симптомів хвороби.

«МОЗ слідкує за світовою практикою протидії раку. Ми впроваджуємо підсилення первинної ланки і зміни у фінансування через страхову медицину, яка надасть гарантовані пакет послуг, в яких буде скринінгове обстеження. Але вирішення проблеми пов’язано не лише з системою медицини. Пам’ятайте, що вирішальним є саме ваше ставлення до власного здоров’я»,– підкреслила Уляна Супрун.

Читайте також: «Хліб-масло-ковбаса» викликають рак – Супрун

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему