1 Лютого 2019
Новини

9 років: у Єгипті завершили реставрацію гробниці Тутанхамона

9 років: у Єгипті завершили реставрацію гробниці Тутанхамона

У Єгипті закінчили тривалий процес 9-річної реставрації гробниці Тутанхамона — спеціалісти видаляли подряпини, потертості та плями, які утворювалися після візитів туристів і знімальних груп.

Упродовж 9 років з гробницею працювали експерти з Інституту збереження предметів мистецтва Гетті, – пише Громадське.

У приміщенні встановили нову систему вентиляції та бар'єри, аби туристи не торкалися малюнків. Оновили також оглядовий майданчик — це дозволить краще бачити інтер'єр гробниці, зазначає BBC.

Експертка інституту Гетті Сара Лардіоніс зазначила, що спеціалісти працювали над створення системи, яка «встоїть перед напливом відвідувачів і водночас мінімально вплине на самі археологічні експонати».

«Ні до підлоги, ні до стелі, ні до стін нічого не можна було прикріплювати, тому всі конструкції повинні були триматися під власною вагою, аби не завдавати шкоди історично значимим елементами», — сказала Сара.

Деякі коричневі плями прибрати команді не вдалося.

«Ми ніяк не могли їх безпечно прибрати», — сказала Ларі Вонг, яка також працювала над реставрацією, зазначає CNN.

Згодом вони зрозуміли, що плями на деяких малюнках є органічними утвореннями, що з часом злилися з фарбою. Їх все таки не прибирали, вирішивши, що вони «не становлять загрози».

СNN додає, що під час рестраврації також знайшли підказки, що свідчать – Тутанхамона ховали поспіхом, можливо, його смерть була відносно неочікуваною. Можливо, єгиптяти використали гробницю, яка лише будувалася, та швидко підготували її до поховання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему