31 Січня 2019
Новини

Екологічний крок: в Україні можуть заборонити поліетиленові пакети

Екологічний крок: в Україні можуть заборонити поліетиленові пакети

В Україні можуть повністю відмовитися від поліетиленових пакетів.

У ВРУ зареєстрували проект закону, який пропонує позбутися від шкідливого та неекологічного матеріалу через декілька років, – повідомляє Оглядач.

Що конкретно може змінитися, і коли саме українці забудуть про поліетиленові пакети в касах супермаркетів?

Що пропонують

Більше 60 народних депутатів із різних фракцій подали законопроект №9507, який покликаний повністю врегулювати використання поліетилену в Україні. Основні ідеї полягають ось у чому.

У магазинах дозволяється продавати так звані біорозкладні пакети, які зараз доступні в багатьох господарських магазинах. Вони розкладаються досить швидко, у середньому 2-3 роки.

також дозволяється продаж надлегких пластикових пакетів шириною до 225 мм (без бічних складок), глибиною до 345 мм (із урахуванням бічних складок), довжиною до 450 мм (із урахуванням ручок), які призначені для упаковки риби, м'яса, а також сипучих продуктів, льоду. Решту видів продавати забороняється.

Придатність пластикових пакетів до біорозкладання визначається відповідно до національного стандарту, а до набрання ним чинності — за результатами експертизи.

Пакети, які продаються в усіх торгових пунктах, повинні мати спеціальне маркування: товщина стінки й відсоток біологічного матеріалу в складі продукту.

Закон у разі прийняття почне діяти з 1 січня 2021 року. Пункт же про заборону продажу поліетиленових пакетів набуде чинності 1 січня 2022 року.

Якщо ж підприємець порушив закон, його оштрафують. За продаж заборонених видів пакетів — 1700 гривень, за відсутність спеціального маркування — 30% від вартості партії товару.

Чи приймуть закон?

Так, шанси на успішне голосування в парламенті дуже великі. З огляду на солідну підтримку (а його підписали нардепи фактично з усіх груп і фракцій), він буде винесений на голосування у найближчий час. Щоправда, як зазначає один із авторів ідеї, позафракційний народний депутат Борислав Береза, окремі лобісти можуть вставляти палиці в колеса.

Їстівний пакет: українці здивували унікальним винаходом

«Інше питання – чи захоче профільний комітет пропустити цей проект. Є лобісти, які не хочуть таких речей. У будь-якому напрямку є люди, які зацікавлені, щоб у нас нічого не змінювалося. Але я впевнений: якщо все й далі піде добре, то закон буде прийнятий вже у вересні», – підкреслив Борислав Береза.

Крім того, зараз ініціативу підтримують як в ЄС, так і окремі громадські організації.

Досвід Європи

У пояснювальній записці до проекту закону нардепи пишуть, що керуються рішенням Європейського парламенту про заборону окремих видів поліетиленової продукції. Так, із 2021 року в країнах ЄС не буде одноразових пластикових приладів. Крок був зроблений європейськими політиками через загрозу глобальної екологічної катастрофи.

Раніше в ООН підрахували: щохвилини у світі використовують приблизно 10 мільйонів таких пакетів. За рік цифра взагалі космічна – 5 трильйонів. Пакети знаходять як на вершинах найвищих гір, так і на дні глибоких морських западин. Тому понад 40 країн по всьому світу вже заборонили використання поліетиленових виробів.

Наприклад, у Грузії з 1 жовтня 2018 року введена заборона на пакети, товщина який менша за 15 мікрон. А в квітні цього року в країні будуть заборонені вироби будь-якої товщини.

Аналогічне рішення прийняли й в Австрії. Там пішли ще далі — обмеження торкнуться і використання пластикових частинок у косметиці та миючих засобах. Заборона почне діяти з 2020 року.

У Німеччині відмовляються від таких пакетів як покупці, так і великі компанії. Як пише німецька газета DW, дві третини німців добровільно відмовилися від поліетиленових пакетів. Усе частіше вони ходять за покупками з кошиком, рюкзаком або полотняною сумкою.

У сусідній Угорщині також уряд зайнявся проблемою поліетиленової продукції. Повну заборону на використання планують ввести з 1 січня 2021 року. Трохи далі просунулися у цьому питанні в Румунії. Там окремий закон прийняли ще на початку минулого року. В країні вже введена заборона на імпорт і виробництво тонких і надтонких пластикових пакетів із ручкою, а також на їхній продаж.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство
В тему