28 Січня 2019
Новини

У Луцьку масово щеплюють від кору учнів і вчителів

У Луцьку масово щеплюють від кору учнів і вчителів

У Луцьку батьки масово ведуть своїх дітей робити щеплення проти кору.

Лікарі відкрили додаткові кабінети. Усе тому що на початку тижня учнів, які не мають щеплень, відсторонили від навчання. Через високий рівень захворюваності у місті вакцинують і педагогів. Щоб не відволікати їх від роботи, медики їдуть робити щеплення до шкіл, – повідомляє 5 канал.

Таміла Малишко разом із сином у поліклініці чекає своєї черги. Жінка привела хлопчика на щеплення проти кору.

«Сказали, що буде протокол чи наказ, що з понеділка в школу не будуть пускати», – каже жінка.

Через рекомендацію для шкіл не пускати на уроки нещеплених учнів, охочих вакцинувати своїх дітей стало значно більше. Через це медики приймають пацієнтів навіть у вихідні.

Головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська каже: «Єдиний метод, яким ми можемо зупинити кір, – це проведення профілактичних щеплень і те, що ми відсторонили дітей від навчання в школі. Тому що ми мали темпи росту цього захворювання, і не дай Боже, мали б летальні випадки. 60-80 щеплень ми, як правило, робимо в плановому порядку. На сьогодні ми робимо від 200 до 250 щеплень».

Із майже трьох тисяч учнів, які не мали щеплення від кору, лише протягом цього тижня вакцинували 1200 дітей. Вакцинують і вчителів. Гімназія №14 – одна з перших, де це зробили.

Щеплення зробила і вчителька Світлана Папіш. Жінка говорить: «Працюю з маленькими дітками і, звичано, розумію, що поширення епідемії походить від того, що немає вакцинації».

Володимир Лотвін, заступник директора Луцького центру первинної допомоги №1, каже: «Кір робиться взагалі перший в рік і в 6 років ревакцинація. Дорослим робиться у випадку небезпечної епідемічної ситуації, яка є нині в Луцьку».

Учнів у школі не вакцинують. Це роблять за згодою і в присутності батьків у сімейних лікарів. Із 90-та вчителів, які працюють у цій школі, щеплення зробили півсотні. Крім кору, вводять також вакцину від дифтерії.

«Ми проходимо медогляд і звичайно, хто не має щеплень, – їх не допускають лікарі до роботи», – розповідає заступниця директора гімназії №14 Людмила Козлова.

Цього тижня в 14-й гімназії Луцька відсторонили від навчання 130 дітей, які не мали щеплень. За кілька днів статистика зменшилася майже вдвічі.

«Діти, які отримали 2 щеплення, згідно з нашим календарем, або з порушенням певним, але має 2 щеплення, – така дитина не може захворіти кором», – говорить головний спеціаліст з педіатрії обласного управління охорони здоров'я Людмила Рожко.

Вакцин проти кору в Луцьку вистачає, заспокоюють медики. Вона безплатна і для дітей, і для дорослих. Кабінети для щеплень працюватимуть і в наступні вихідні, якщо кількість охочих прищепитися не зменшиться.

Читайте також: Адвокат: «Не пускають нещеплену дитину в школу чи дитячий садок - викликайте поліцію!»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство
В тему