28 Січня 2019
Новини

Чим краще запивати ліки, пояснила Супрун

Чим краще запивати ліки, пояснила Супрун

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун запевнила, що недотримання інструкції може зробити ліки неефективними чи навіть шкідливими.

Деякі препарати потрібно вживати перед їжею, інші – після, – пише «Експрес».

Якщо не впевнені – проконсультуйтеся з лікарем.

Супрун радить запивати ліки водою, адже це є безпрограшним варіантом. Для кращого засвоєння необхідно випити повну склянку рідини.

«Якщо немає води, можна запивати ледь теплим чаєм. Для більшості ліків немає значення, але найкраще це вода. Не запивайте ліки газованими напоями, особливо якщо препарат слід пити натщесерце – такі ліки мають якомога менше бути в кислому середовищі, а солодкі газовані напої якраз кислі», – пояснила Уляна Супрун.

Щодо кави, то нею краще не запивати, хоча заборони немає. Кофеїн може взаємодіяти з деякими ліками, що руйнуються тією ж системою знешкодження, що і кава. Тому якщо будете запивати цим напоєм, то в організмі буде забагато кофеїну та ліків. Заборонено запивати кавою ліки з ефедрином, оскільки це призведе до сильного стимулювання серця.

Якщо в інструкції пише «вживати під час прийому їжі», це означає, що препарати потрібно вживати разом з їжею або ж впродовж 30 хвилин після.

Якщо ліки необхідно пити натщесерце, то не варто принаймні 2 години до прийому не їсти й півгодини після. Все тому, що на біодоступність ліків (засвоєння ліків) впливає на кислотність шлунку, наявність жовчі, харчових волокон чи іонів металів.

«Молочні продукти можуть стати на заваді засвоєння антибіотиків ципрофлаксину або норфлаксину. Тож якщо приймаєте антибіотики, вживайте молочні продукти щонайменше після двох годин, як випили ліки», – зауважила Уляна Супрун.

Не варто збільшувати дозу, адже більше – не означає краще.

Якщо вам складно ковтати ліки, то причиною може бути дисфагія. У такому випадку винні не самі ліки, а певне порушення роботи м’язів чи нервів глотки, можливо навіть, збільшення щитоподібної залози. Повідомте про це свого лікаря, він випише ліки в іншій формі. Або ж спробуйте розтерти в порошок таблетку та проковтнути. Капсули дрібнити не можна.

Читайте також: Супрун пояснила, чи можна викликати сімейного лікаря додому

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство
В тему

Останні матеріали