28 Січня 2019
Новини

Пенсії, можливо, будуть затримувати: в бюджеті не вистачає грошей

Пенсії, можливо, будуть затримувати: в бюджеті не вистачає грошей

Свій бюджет на 2019-ий нарешті затвердив Пенсійний фонд України. На жаль, він знову має дефіцит, цього разу рекордний – 167 млрд грн.

Це на 17 млрд грн більше минулорічного дефіциту коштів.

Відповідно, експерти говорять про можливі затримки щомісячних виплат пенсій. Хоча і називають невеликі терміни затримки  - не більше тижня.

Про це говорять Українські новини.

Як пише «Сьогодні», недобір, як і в попередні роки, буде дотований з держбюджету, щоб вистачило на виплату пенсій — на це треба 400 млрд на рік. Тобто платники податків заплатять двічі — спочатку 22% ЄСВ, потім — за рахунок внесених ними інших податків. Пенсійні експерти впевнені, що в передвиборному році перебоїв і затримок з виплатою пенсій не буде, але побоюються цих проблем в майбутні кілька років.

Влада впевнена: пенсіонери без грошей не залишаться, незважаючи на обіцяне ними з березня велике підвищення пенсій майже всім. Військовим пенсіонерам з 1 січня грошей вже додали: за словами міністра соцполітики Андрія Реви, середня прибавка становила 25%, або 750 грн. Також Рева заявив, що грошей в бюджеті ПФ вистачить з надлишком:

«Очікується, що власні доходи фонду сягнуть 240 млрд грн. На виконання всіх держпрограм (індексація пенсій з 1 березня 2019 р.) плюс на покриття дефіциту ПФУ передбачено майже 167 млрд грн з держбюджету».

Тобто в сумі це 407 млрд грн. Прем'єр Володимир Гройсман стверджує, що ліквідувати дефіцит бюджету ПФ можна за 7 років за рахунок щорічного підвищення мінзарплати і виведення заробітків з тіні.

«Нам потрібно більше працювати над детінізацією, тому що сьогодні багатьом працівникам продовжують платити зарплату в «конвертах», і це величезна проблема для України", – вважає прем'єр.

Експерти впевнені: передвиборчого року влада робитиме все, щоб пенсії платили вчасно, але все ж не виключають збоїв.

«До виборів і  пенсії підвищать, як заплановано, і видадуть їх без затримок. А, враховуючи, що восени парламентські вибори, то будь-яка політсила, яка перемогла на виборах президента, буде змушена для свого рейтингу зробити все, щоб і далі не було збоїв», – стверджує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Читайте також:

А ось президент Украналітцентру Олександр Охріменко не виключає, що з травня по серпень затримки пенсій можливі, оскільки збіжаться два негативних фактори: перевитрата надходжень до ПФ і недобір витрат через зниження активності бізнесу влітку, як це було 2018-го. «Дірка» в бюджеті ПФ виявиться такою великою, що перекрити її не вдасться ні позиками з казни, ні банальним друкуванням пустих грошей. Але затримки будуть недовгими, до тижня.

Нагадаємо, з березня субсидію будуть виплачувати разом з пенсією.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, суспільство
В тему