25 Січня 2019
Новини

У Луцьку вдови загиблих військових не можуть добитися законних пільг

У Луцьку вдови загиблих військових не можуть добитися законних пільг

До Луцької міської ради звернулися дві дружини загиблих у зоні АТО військовослужбовців – Алла Зелінська та Галина Галатюк із проханням включити їх та їхніх дітей у комплексні міські програми, спрямовані на підтримку сімей загиблих учасників АТО.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

Жінки нарікали, що їхні чоловіки загинули, захищаючи рідну землю, а сім'ї, окрім пенсії по втраті годувальника, не можуть отримати жодних інших пільг від держави. Зі слів жінок, причина в тому, що за життя їхні чоловіки навчалися, працювали і проживали у Луцьку, проте, відповідно до сімейних обставин на момент смерті мали іншу прописку.

Зараз же вдови у відчаї прийшли до міської ради, бо стверджують, що ніде не можуть добитися хоча б якоїсь допомоги. Їх ігнорують у районній раді, обласній

Алла Зелінська розповіла, що її чоловік Василь народився та проживав у Луцьку. Тут же навчався і працював. В обласному центрі Волині пара побралася. Але сімейні обставини склалися так, що чоловік та дружина, із маленькою дитиною на руках,  змушені були переїхати жити в село Романів Луцького району. Попри те, що прописані були обоє у будинку Аллиних батьків, і чоловік і жінка працювали в Луцьку. У 2014 році під час мобілізації Василь працював  на ТзОВ «Луцька картонно-паперова фабрика – Україна», звідки і пішов на фронт. В той час його дружина була кухарем в одному із луцьких кафе. Сім'я планувала купити квартиру у Луцьку. Однак, склалося так, що на момент трагедії фактичним місцем реєстрації Василя було село Романів, розташоване за 20 кілометрів біля Луцька.

Алла Зелінська наголосила, що її свекруха, мама  Василя, має пільги, як мати загиблого військовослужбовця, а її та двох дітей не враховують сім'єю загиблого лучанина.  Відтак і пільг вони не отримують.

Дружина загиблого військового Олега Галатюка Галина розповіла, що приїхала до Луцька після закінчення школи – 1999 року. В обласному центрі Волині вона познайомилася із майбутнім чоловіком. Невдовзі побралися і проживали до 2015 року (рік загибелі Олега Галатюка) в орендованій квартирі. Планували придбати власне житло в Луцьку. У рік загибелі чоловіка, у пари народилася донечка. На момент смерті батька, дівчинці виповнилося три місяці. Жінка з дочкою продовжують проживати у Луцьку. Дитина має великі проблеми зі здоров'ям.

Галина Галатюк зауважила, що попри те, що вони зареєстровані в Луцьку з 2017 року, жодних пільг, окрім пенсії по втраті годувальника вони не отримують.

Голова комісії Майя Шостак розповіла, що схожі програми, спрямовані на допомогу сім'ям загиблих військовослужбовців, діють у Києві. Проте, там опікуються лише родинами тих загиблих солдатів, котрі на момент смерті були зареєстровані у Києві.

Депутат міської ради запропонувала від імені членів комісії міської ради звернутися до обласної, аби обранці громади розробили комплексну програму допомоги сім'ям загиблих атовців. А також встановили фіксовану суму річних виплат таким родинам.

Вона запропонувала, щоб ці програми фінансувалися повністю із обласного бюджету, або принаймні співфінасувалися разом із міським.

На що депутат міської ради Алла Надточій зауважила, що цими двома сім'ями повинні займатися у Луцькій міській раді, і не перекидати їх на опіку області, адже члени цих родин працювали на благо Луцька, навчалися у нашому місці і податки теж сплачували у міську казну.

Члени комісії вирішили рекомендувати департаменту соцполітики міськради організувати круглий стіл за участі представників обласного департаменту соцзахисту та членів профільної комісії облради, де і розглянути це питання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство
В тему

Останні матеріали