25 Січня 2019
Новини

Скільки платять нардепам за оренду житла?

Скільки платять нардепам за оренду житла?

 

Щомісяця народні депутати, які не мають свого житла в Києві, отримують компенсацію за оренду від держави.

Однак деяким нардепам вдається отримати гроші, навіть маючи власну нерухомість у столиці, - пише «etcetera».

У 2018 році 174 народних обранці отримували компенсацію за оренду житла. З держбюджету на проживання депутатів витратили 40,6 млн гривень, хоча ще в 2017 році видатки на компенсацію становили близько 32 млн. Згідно зі звітами Верховної Ради, депутати брали компенсацію не кожен місяць. Найбільше нардепів звернулися за допомогою в січні. Найменше – в грудні. В середньому, близько 40% народних депутатів отримують компенсацію за оренду житла.

СКІЛЬКИ ПЛАТЯТЬ? 

Середня компенсація за оренду в 2018 році склала 20 тис. гривень на місяць. Це фіксована сума, яка надходить на банківську карту нардепів. За ці гроші оплачується оренда квартири або номера в готелі «Київ». Відзначимо, що квартиру в столиці можна зняти і за 10 тис. гривень.

Утім, навіть цих грошей чиновникам не вистачає. У листопаді 2018 року позафракційний нардеп Олег Мусій заявив, що 20 тис. гривень йому недостатньо для оренди житла. За його словами, він самостійно доплачує ще 4 тисячі, щоб знімати квартиру недалеко від Верховної Ради. Мусій вважає, що компенсацію не можна скасовувати, бо в парламенті багато депутатів-мажоритарників, які приїжджають до Києва з інших регіонів.

КОМУ КОМПЕНСУЮТЬ? 

Згідно із законом, право на компенсацію мають депутати, які зареєстровані на відстані більше 30 км від Києва. Однак нардепи не зобов’язані підтверджувати факт оренди виписками з готелів або договорами з орендодавцями. Гроші на рахунок заходять автоматично, а сума для всіх одна і та ж.

Як повідомили журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», 120 депутатів, які отримують компенсацію за квартиру, задекларували мільйони гривень заощаджень. Близько 25 з них володіють житлом у Києві або передмісті. Але Апарат Верховної Ради не перевіряє, чи є у сім’ї депутата нерухомість у столиці.

Наприклад, екс-регіонал Ігор Молоток щомісяця отримує компенсацію з держбюджету, але при цьому має будинок під Києвом. Крім того, сім’я Молотка задекларувала близько 20 млн гривень заощаджень.

Отримує компенсацію і Володимир Шкварилюк з «Народного фронту», який у 2016 році купив квартиру в Києві. Свій вчинок нардеп пояснив тим, що в квартирі йде ремонт.

Один з найбагатших депутатів українського парламенту Євген Геллер задекларував близько 200 млн гривень заощаджень, але щомісяця отримує 20 тис. гривень з податків українців.

У листопаді 2018 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що в Генпрокуратурі і Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заведені справи на 20 депутатів, які незаконно отримували компенсацію за оренду житла. Він додав, що такі депутати є практично в кожній фракції.

Відзначимо, що врегулювати питання з виділенням коштів на різні компенсації народним депутатам пробували не раз. Однак все, що стосується обмеження комфорту нардепів, рідко потрапляє на голосування.

Як підрахували в Центрі демократії і верховенства права, держбюджет міг би заощадити мінімум 4,4 млн гривень на рік, якщо б ті депутати, які мають власне житло в Києві, не брали компенсацію за оренду.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка
В тему

Останні матеріали