23 Січня 2019
Новини

Вчені розкрили секрет статуй з острова Пасхи

Вчені розкрили секрет статуй з острова Пасхи

Вчені Бінгемтонского університету з’ясували, що стародавні жителі острова Пасхи будували знамениті статуї моаї поблизу джерел прісної води.

Більшість статуй розташовані на узбережжі, в тих місцях, де прісна вода з’являється під час відливу, передає IA ZIK.

Дослідники говорять, що вони проаналізували розташування мегалітичних платформ, або аху, на яких розташовані багато зі статуй моаї, а також вивчили ділянки ресурсів острова і виявили, що споруди зазвичай знаходяться поблизу джерел прісної води.

Вони кажуть, що виявлення зв’язку підтверджує ідею про те, що аспекти конструкції платформ і статуй, такі як їх розміри, можуть бути пов'язані з великою кількістю і якістю води.

«Що важливо в цьому, так це те, що ми показали, що місця розташування статуй самі по собі не є дивним ритуальним місцем. Моаї представляють ритуал в тому сенсі, що вони мають символічне значення, але вони інтегровані в життя спільноти», – сказав професор Карл Ліпо з Університету Бінгемтон в Нью-Йорку, який був співавтором дослідження.

Ліпо сказав, що зацікавився статуями після того, як він і його колеги почали копатися в тому, звідки жителі Рапа-Нуї отримували питну воду. На острові немає постійних річок, і є мало свідчень того, що жителі покладалися на озера острова. Проте, прісна вода проходить через землю в водоносні горизонти, проникаючи в печери, а також з'являється навколо узбережжя.

«Це дивно, коли під час відливу вода падає, раптом в різних місцях на узбережжі течуть струмки, які є чистою прісною водою. Ми помітили це, насправді, коли ми проводили дослідження на острові, ми побачили, як коні п’ють з океану», – розповідає Ліпо.

Для потреб дослідження була розроблена спеціальна математична модель. Вона показала, що розміщення статуй на острові пов'язано саме з джерелами прісної води. Для спостерігача, що йде по острову пішки, вона не очевидна і стає зрозумілою тільки при дослідженні карти в іншому масштабі. Таким чином, близькість до прісноводних ділянок є кращим поясненням розташування статуй.

Але не всі згодні з такою гіпотезою. Джо Анн Валь Тілбург, експерт по острову Пасхи з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, сказала: «Наявність прісної води, яка просочується поблизу прибережних платформу аху, добре відома і, безумовно, важлива для європейського контакту. Однак такі витоку сьогодні і, можливо, завжди були другорядними ресурсами. На мій погляд, вкрай малоймовірно, що ці ресурси мали велике значення раніше».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готи, лицарі, князі: на фестивалі «Княжий» оживає історія (фото)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство
В тему