23 Січня 2019
Новини

Не мовчати, а діяти: у Луцьку безробітним жінкам розповіли про домашнє насильство

Не мовчати, а діяти: у Луцьку безробітним жінкам розповіли про домашнє насильство

Що таке домашнє насильство? Яка відповідальність настає за вчинення домашнього насильства? Саме на цю тему  22 січня 2019 року на базі Луцького міського центру зайнятості відбувся інформаційно-правопросвітницький захід для жінок, які перебувають на обліку у відповідній установі.  Захід проведено за участі головного спеціаліста відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірини Кушпетюк та керівника ГО «Велес+» Віктора Вальчука у рамках реалізації Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Керівник ГО «Велес+» Віктор Вальчук розповів присутнім про поняття домашнього насильства, його види, спеціальні заходи щодо протидії цьому явищу та куди звертатися  у подібних випадках.

правова допомога

«Особа, яка постраждала від домашнього насильства, має право отримати допомогу та захист від суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству (підрозділи органів Національної поліції України, центри з надання безоплатної правової допомоги, служби у справах дітей та інші), наприклад, отримати інформацію про свої права та як їх реалізувати, медичну, соціальну та психологічну допомогу, юридичний захист», – зауважив Віктор Вальчук.

Також зазначив, що, окрім того, законодавством передбачено спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству. Це – терміновий заборонний припис стосовно кривдника та обмежувальний припис.

насильство в сім’ї

Головний спеціаліст відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Ірина Кушпетюк акцентувала увагу присутніх на системі безоплатної правової допомоги, яка діє в Україні та на Волині, як ефективному механізмі захисту конституційних прав громадян, повідомивши про єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Вальчук

Також учасники семінару дізналися про те, що з 11 січня 2019 року набрали сили зміни до Кримінального кодексу України, згідно з якими домашнім кривдникам загрожують громадські роботи на строк від 150 до 240 годин або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 5 років, або до двох років позбавлення волі.

Насамкінець зустрічі серед присутніх було розповсюджено інформаційні матеріали про систему БПД з необхідними контактними даними та із циклу Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВІО!».

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області розташований за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua.

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел.: (0332) 770717, 770719, e-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство
В тему