18 Січня 2019
Новини

Водохреща-2019: прикмети та обряди свята

Водохреща-2019: прикмети та обряди свята

Сьогодні, 18 січня, напередодні Водохреща, в Україні святкують «Голодну кутю» або другий Святвечір.

Також цього дня свої іменини святкують Аполлінарія, Григорій, Євгенія, Йосип, Лук’ян, Матвій, Поліна, Роман, Семен, Сергій, Тетяна.

«Голодна кутя»

Свою назву це свято отримали через суворий піст цього дня — весь день напередодні Водохреща не можна їсти до моменту сходження вечірньої зорі.

У святковому меню — пісні страви, такі як вареники з капустою, гречані млинці, пампушки, рибні страви, пісний борщ тощо, з напоїв — узвар, ну і, звісно ж, сама кутя, заправлена медом, маком і горіхами. Сідають за стіл з першою зіркою на вечірньому небі. Помолившись, починають трапезу трьома ложками куті; нею ж і завершують.

Цього вечора до столу подають лише пісні страви і їх обов'язково повинно бути непарна кількість, наприклад, 7 або 9.

З голодною кутею пов’язані цікаві обряди «закликання морозу», адже здавна вважали, що морози на Водохреща є найміцнішими.

Перед тим, як сісти за вечерю, господар брав ложку куті, підходив до вікна (іноді прочиняв квартирку) і тричі казав: «Морозе, морозе, йди до нас кутю їсти!». Після паузи знову звертався: «Не йдеш? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю! Не морозь ні нас, ні наших коней, не морозь ні худобу, ні птицю!». Особливою забавою було закликати мороз для дітвори. Вона припадала до вікон і на весь голос запрошувала його додому.

Цього дня святять у церкві воду, причому посуд, призначений для свяченої води, прикрашають квітами, щоб Бог оберігав від різних негараздів.

Навечір'я Хрещення - прекрасна пора, щоб зануритися в ополонку і очистити своє тіло і душу. Зробити це можна після того, як на небі зійде перша зірка.

Дівчатам дозволяють цього вечора ворожити, а дітям — щедрувати. Кожна дитина з ватаги щедрувальників носить із собою оберемок ліщини, щоб на знак подяки господарю вручити гілочку. Господар же має обдаровувати щедрувальників пригорщею вівса, намоченого у воді.

Уже геть увечері, як стемніє, виносять із хати «дідуха», несуть його на вигін або в садок — як де ведеться — і палять: пускають на «теплий дух». Це — символічне палення зими, щоб «покинути кожух» і накликати весну.

 Прикмети на Водохреща:

 - Якщо перший чоловік, якого зустріне на своєму шляху буде молодий і гарний собою - значить, весілля не за горами. Але якщо ж він буде старий і немічний - цього року заміжжя чекати не варто.

- Якщо на Водохреща випаде багато снігу - це до міцного здоров'я! Вважається, що водохресний талий сніг і вода мають потужну лікувальну силу, яку не втрачають весь рік. Лікувати снігом рекомендують хвороби суглобів, нашкірні захворювання, порізи й опіки.

 - Якщо зірки на Водохреща світять яскраво, значить погода влітку буде суха і спекотна весна почнеться рано, а "бабине літо" триватиме довше покладеного терміну. Втім, яскраві зірки на небі свідчать ще й про те, що рік буде спокійним, без великих політичних і економічних потрясінь.

- Якщо безупинно гавкає собака - це до добробуту і матеріального достатку. Собаки просто кличуть вас на полювання, обіцяючи гарну здобич. Вашою "здобиччю" може бути успішна операція в бізнесі, гонорар, нова високооплачувана робота або несподіваний спадок.

 

 

 

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали