16 Січня 2019
Новини

Космічні дачники: китайці примудрилися виростити бавовну на Місяці (фото)

Космічні дачники: китайці примудрилися виростити бавовну на Місяці (фото)

У сфері експериментів у космосі КНР нині – попереду планети усієї.

Китайці виростили на Місяці бавовну і показали фотографії. Ще недавно світові ЗМІ писали про успішне приземлення китайського зонда «Чан’є-4» на зворотний бік Місяця, і ось, через 12 днів, фахівці Піднебесної відрапортували про успішний біологічний експеримент. На природному супутнику Землі з’явилися паростки бавовни! Пише ресурс «Фішки».

Азійський апарат «Чан’є-4» сів на зворотному боці Місяця 3 січня – цей день став визначним в історії дослідження Всесвіту. Після успішного спуску в кратері фон Кармана в басейні Південного полюса Айткен на Землю були надіслані перші знімки. Але місія «Чан’є-4» полягала не лише у фотографуванні місячної поверхні, збиранні геологічних даних, радіоастрономічних спостереженнях – у програмі також було заплановано кілька біологічних експериментів.

космос

Для цих цілей зонд доставив на Місяць декілька біозразків: насіння бавовнику, дріжджі, картоплю, ріпак, траву-різушку і мух дрозофіл. Відбір об’єктів був досить суворим. Усі мусили мати невеликий розмір і володіти здатністю максимально швидко адаптуватися до умов існування.

Все насіння помістили в контейнери, в яких підтримується певна температура і рівень освітлення. Фахівці сподівалися, що зуміють створити замкнуту біорегульовану капсулу, в якій рослини виділятимуть кисень, а комахи зможуть дихати в створеній атмосфері. Дослідження цієї мікросистеми допомогло би науковцям дізнатися про вплив мікрогравітації і зниженої радіації на живі істоти. 

Ось так з’являлися проростки бавовнику на Місяці. Третьої доби в деяких комірках можна побачити насінини, з яких проклюнулися сім’ядольні листочки. А вже через 12 днів китайський зонд передав на Землю фото, на якому видно паростки бавовнику. 

бавовна в космосі

рослини в космосі

Вони ростуть усередині зонда і поки що невеликі, але сам факт їх появи гідний захоплення. У повідомленні китайського телебачення експеримент уже назвали успішним і першим в історії людства. Ці пагінці змогли з’явитися на світ в умовах низької гравітації, сильної радіації та високої різниці температур.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Фото
В тему

Останні матеріали