11 Січня 2019
Новини

Помер останній 95-річний спільник нацистів з України

Помер останній 95-річний спільник нацистів з України

9 січня у Німеччині у будинку для літніх людей помер 95-річний Яків Палій, котрого звинувачували у тому, що під час Другої світової війни він був наглядачем у нацистському концтаборі.

Про смерть Палія сьогодні повідомило видання DW.COM.

Яків Палій народився в Польщі на території, яка нині входить до складу України. У 1949 році він емігрував до США, а у 1957 році отримав американське громадянство. Американським імміграційним органам Палій повідомив, що під час Другої світової працював на фермі в окупованій нацистами Польщі.

Останній спільник нацистів

Палій довший час заперечував, що служив у будь-якому війську. Американське ж слідство начебто встановило інформацію, що Палій під час Другої світової проходив вишкіл у тренувальному таборі СС "Травники" неподалік від польського Любліна, а згодом служив там у концентраційному таборі. В 1943 році там було вбито понад шість тисяч в'язнів. Згодом Палій визнав, що служив наглядачем у таборі зі страху за своє власне життя, однак заперечував причетність до воєнних злочинів. В 2003 році його позбавили американського громадянства.

Оскільки у США не було юрисдикції для відкриття справи проти Палія, американці розпочали процес щодо депортації чоловіка з країни. У 2018 році підозрюваного у співпраці з нацистами депортували до Німеччини, де він останні місяці  проживав у будинку для літніх людей в Алені.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ
В тему