5 Січня 2019
Новини

Коли, де і як: все про надання Україні Томосу

Коли, де і як: все про надання Україні Томосу

Сьогодні і завтра в резиденції Вселенського патріарха на Фанарі проходитимуть історичні події, що стосуються надання Православній церкві України Томосу про автокефалію.

5 січня Петро Порошенко проведе зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, а також відвідає Вселенський патріархат, де зустрінеться із Вселенським патріархом Варфоломієм.

Вселенський патріарх Варфоломій в присутності президента Петра Порошенка підпише і вручить предстоятелю ПЦУ блаженнійшому митрополиту Київському і всієї України Епіфанію Томос. Також заплановано співслужіння Божественної літургії Варфоломієм і Епіфаній в патріаршому соборі в Стамбулі.

У Патріаршому храмі Св. Георгія відбудеться церемонії підписання Томосу Вселенським патріархом, а також молитва, після чого Варфоломій, митрополит Київський і всієї України Епіфаній, а також президент Порошенко виступлять із заявами.

На наступний день, 6 січня, українська делегація візьме участь в церемонії вручення Томосу, Божественній літургії, а також в церемонії освячення води в затоці "Золотий Ріг". Крім того, вони відвідають могилу дипредставника УНР в Стамбулі Володимира Мурського на католицькому цвинтарі і візьмуть участь в церемонії освячення води в Патріаршому храмі Святого Георгія.

В прес-службі блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія повідомили, що Томос буде виставлений в Софії Київській, де його зможе подивитися кожен. Документ перенесуть в трапезний храм – Мала Софія.

Напередодні підписання документа про церковну незалежність, Вселенському патріарху доставили текст-оригінал Томосу про надання автокефалії. Саме цей Томос буде вручений предстоятелю ПЦУ митрополиту Київському Епіфанію 6 січня після Божественної літургії в Константинополі.

Варфоломій закликав голів православних церков підтримати автокефалію Української церкви.

Нагадаємо, високопоставлена українська делегація, до якої увійшли глава держави і спікер Верховної Ради Андрій Парубій, вже прибула до Стамбулу, де візьме участь в ряді важливих зустрічей, а також в церемонії вручення Томосу.

Пряма трансляція спецвипуску буде доступна тут:

https://kanalukraina.tv/ua/

https://ukr.segodnya.ua/

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали