23 Грудня 2018
Новини

З 11 січня 2019 за секс без письмової розписки про згоду можна отримати 5 років в'язниці (фото, відео)

З  11 січня 2019 за секс без письмової розписки про згоду можна отримати 5 років в'язниці (фото, відео)

З 11 січня 2019 року набуває юридичної сили революційне нове трактування понять «зґвалтування» і «сексуальне насильство». Ці новації ввели у Кримінальний кодекс після того, як 7 грудня 2017 року у Верховній Раді проголосували за законопроект «Про запобігання та протидію домашньому насильству" (відомий також, як закон 2229-VIII). Фактично це означає, що без обов’язкового отримання згоди на секс статевий акт вважається зґвалтуванням.

Закон про насильство в сім'ї було прийнято в 2017 році, проте в більшій частині він вступить в силу з січня 2019 року, за винятком норми про обтяжуючі обставини, яка вступила в дію з 11 січня 2018 року.

Так, із 2018-го скоєння злочину на ґрунті статевої приналежності чи в присутності дитини, як і протиправні дії стосовно людини з інвалідністю, людини, яка має психічні розлади, зокрема, недоумство, чи вади розумового розвитку, має обтяжуючі обставини.

Окремий пункт свідчить про те, що злочин стосовно подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, має обтяжуючі обставини.

Відповідні зміни в Кримінальний кодекс внесли, ухваливши закон про введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство.

Більшість його норм вступлять в силу через рік після публікації – 11 січня 2019 року.

Що ж кардинально зміниться після набуття юридичної сили змін в Кримінальному кодексі, в чиїх інтересах впроваджуються, як будуть працювати на практиці і які нові ризики несуть?

У чому суть нововведень

В результаті, Україна стане одинадцятою за рахунком державою в Європі (слідом за Великобританією, Бельгією, Кіпром, Люксембургом, Ісландією, Німеччиною і т.д.), де сексуальні дії, вчинені без добровільної згоди партнера, будуть кваліфікуватися як зґвалтування або сексуальне насильство.

«Зміни в кримінальному законодавстві щодо сексуального насильства будуть дійсно революційними, тому що повністю змінюється ідентифікація дій, які визнаються протиправними, і за які особа повинна нести відповідальність. Сьогодні по частині зґвалтувань і сексуального насильства Україна має давнє законодавство, за яким притягнення до кримінальної відповідальності можливо тільки в разі, якщо були застосовані погрози, сила або зловживання уразливим станом потерпілої особи», - пояснює своє бачення ситуації Галина Федькович, юрист ГО Центр "Жіночі перспективи".

З 11 січня всі кардинальним чином змінюється: відтепер на чолі кута законодавець поставив наявність або відсутність згоди на секс.

Зміна підходу до самого поняття зґвалтування в наявності. Якщо раніше таким вважалося статевий акт, здійснений з погрозами і застосуванням сили, то тепер складом злочину буде вважатися «проникнення в тіло партнера без його вільної згоди». І саме навколо цього «згоди» (а точніше, питання його наявності або відсутності) і будуть конструюватися фабули кримінальних справ щодо ймовірних ґвалтівників.

Законодавець зробив примітку, що якщо особа не сказало чітке «так» напередодні інтиму, то це слід трактувати як незгоду.

Що не так з «сексуальним законом»

Основне питання, яке чи не з самого початку обговорюється в юридичних колах - яким чином довести наявність або відсутність згоди?

Законодавець не передбачив, яким чином ідентифікувати його, оскільки відносно «згоди» є тільки одна примітка, яке зовсім нічого не пояснює. Тим самим створюючи ґрунт для різного роду маніпуляцій на «сексуальному фронті», включаючи шантаж з боку осіб, раптово які вважали себе жертвами насильства.

Ось що говорить один із працівників прокуратури: «Що робити, якщо партнер спочатку погодився, а потім почав шантажувати тим, що нібито не давав згоди і його зґвалтували? Чітко згода ніде не регламентується, навіть при написанні відповідної розписки після статевого акту позиція одного з учасників запросто може змінитися, мовляв особа говорила чітке «ні». А розписку змушена було написати під тиском».

Ще один ряд «підводних каменів» закону - нові формулювання статей за зґвалтування (ст.152 КК України) і сексуальне насильство (ст.153 КК України). Перша з них була виписана так, що особою, яка вчинила таке діяння може бути виключно чоловік.

Йдеться про юридичну конструкцію, де йдеться про те, що потерпілою особою в даному складі злочину є особа, котра зазнала «вагінальне, анальне або оральне проникнення». Адже очевидно, що в разі недобровільного статевого акту з боку жінки проти чоловіка, як такого «проникнення» в тіло жертви не відбувається.

На іншу очевидну колізію в своїх висновках звертало увагу і Головне науково-експертне управління парламенту при оцінці закону 2227-VIII. Тут вказали, що при певних обставинах винні особи (швидше за все, йшлося про жінку-насильницю) зможуть уникати кримінальної відповідальності, коли мова йде про «проникненні в тіло потерпілого». Справа в тому, що їх дії відтепер будуть підпадати під ст.154 КК України, а не профільну статтю про зґвалтування.

В результаті цього казусу з «проникненням» за недобровільний статевий зв'язок дорослої жінки з неповнолітнім буде загрожувати як максимум арешт на півроку, а за аналогічні дії з неповнолітньою чоловікові «світить» від 7 до 12 років в'язниці. А за секс з дружиною, яка постфактум (в силу, наприклад, побутової сварки, розбіжності через дітей, власності тощо) вирішить написати на нього заяву - від 3 до 5 років ув'язнення.

згода на секс

Третім нонсенсом є формулювання, де геніталії (мова йде про чоловічий статевий орган) віднесені до категорії «предметів», яким користується насильник. Фактично частина організму сильної половини людства законодавець трактував як сторонній предмет.

Яким чином правоохоронці мають не допустити перетворення новел Кримінального кодексу в бич для чоловіків - покаже час і судова практика.

Тим часом,  в Україні вже розсилається реклама спеціальних мобільних додатків, за допомогою яких можна зафіксувати «згоду на секс».

згода на секс в україні

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кримінал, Україна, Відео
В тему